Openbare Bibliotheek Oss

15 april 2004

Archeologen vertellen in de Bibliotheek Nisterode over belangrijke Romeinse bodemvondsten

In het lezingenprogramma Blikopener van de Maasland bibliotheken is een
extra lezing ingelast. Onlangs werd bekend dat in Nistelrode tijdens opgravingen een grote verzameling gave bronzen voorwerpen uit de Romeinse tijd is gevonden.
Naar aanleiding van deze belangrijke archeologische vondst in Nistelrode is het archeologenbureau Archol uit Leiden uitgenodigd om in de bibliotheek van Nistelrode een lezing te komen geven. Kaarten voor de lezing op dinsdag 18 mei, aanvang 20.00 uur, zijn te koop à 2,50 in de bibliotheek van Nistelrode. In verband met een beperkte beschikbaarheid van plaatsen is het raadzaam van tevoren een kaartje te kopen.

De aanleg van de snelweg A50 is aanleiding geweest voor het uitvoeren van veel archeologisch onderzoek in de regio. Op verschillende plaatsen zijn vooruitlopend op de aanleg van de snelweg door archeologen proefsleuven gegraven. In proefsleuven ten oosten van Nistelrode werden eind vorig jaar al resten uit de Romeinse tijd aangetroffen. Bij het buurtschap Menzel werden restanten van tweeduizend jaar oude dakpannen en scherven naar boven gebracht en zelfs een bijna gaaf potje uit de late steentijd.

Begin april 2004 werd bekend dat er tijdens de opgravingen in Nistelrode gestuit is op een grote verzameling gave bronzen voorwerpen uit de Romeinse tijd. Het betreft gebruiksvoorwerpen uit waarschijnlijk de tweede en derde eeuw na Christus. De meeste sporen en vondsten uit het archeologische onderzoek dateren uit deze tijd. Ter hoogte van Loo is bijvoorbeeld een kleine nederzetting, bestaande uit enkele woonstalboerderijen, blootgelegd. Bij Mortel is een grotere nederzetting gevonden. Resten van zeker tien boerderijen zijn op die plek teruggevonden.

In de lezing op dinsdag 18 mei zullen de medewerkers van Archol uitgebreid vertellen over de eerste resultaten van het archeologisch onderzoek in Nistelrode. Vanaf de eerste fase van het onderzoek, dat reeds in 1997 startte met booronderzoek, tot en met het recentelijk in maart 2004 afgeronde onderzoek wordt in chronologische volgorde verteld. Enkele voorwerpen zijn tijdens de lezing in de bibliotheek te bekijken. De komende maanden is het meeste materiaal echter nog nodig voor onderzoek zodat de "bodemschatten" tijdens de lezing vooral digitaal vertoond zullen worden.

De lezing Romeins brons in Nistelrode vindt plaats op dinsdag 18 mei om 20.00 uur in de Bibliotheek Nistelrode. Toegangskaarten à 2,50 alleen te koop in de Bibliotheek Nistelrode, tel. 0412-611555.