Technische Universiteit Delft

Riool
18 mei 2004 | 13.00 uur | Aula TU Delft
hr. J.L. Korving | civiel ingenieur
promotoren | Prof.dr.ir. F.H.L.R. Clemens (fac CiTG) en prof.dr.ir. J.M. van Noortwijk (fac EWI)

Probabilistic assessment of sewer systems
Met onderhoud en verbetering van bestaande rioolstelsels zijn in Nederland grote investeringen (1 miljard Euro per jaar) gemoeid en de levensduur van de riolering is relatief lang (60-80 jaar). Daarom hebben beslissingen omtrent rioleringsbeheer aanzienlijke consequenties voor de toekomst. Zij moeten echter vaak gebaseerd worden op onzekere informatie over de toestand en het functioneren van een rioolsysteem. Gevolg hiervan is dat aan onderhouds- en verbeteringsmaatregelen aanzienlijke risico's verbonden kunnen zijn. Soms blijken investeringen achteraf onnodig of zelfs overbodig. Bijvoorbeeld de vervanging van een rioolstreng die bij opgraven nog in uitstekende staat blijkt te zijn, de bouw van een bergingstank die zo groot is dat hij nooit gevuld raakt, of een niet-functionerende sturing van een rioolstelsel.
Doel van de studie beschreven in het proefschrift is het ontwikkelen van een methodiek voor het beoordelen van de prestaties van een rioolstelsel, waarbij rekening gehouden wordt met mogelijke invloed van onzekerheden en risico's. De prestaties van een rioolstelsel zijn beoordeeld op basis van berekende overstortvolumes. Er is rekening gehouden met onzekerheden door technieken uit de onzekerheids- en risico-analyse toe te passen bij de beoordeling van het hydraulisch functioneren en de technische toestand van een rioolstelsel. Bovendien is bepaald in welke mate die onzekerheid doorwerkt in de investeringen.

Voor verder lezen:

* > Environmental and pipeline engineering 2000: proceedings of the ASCE National Conference on Environmental and Pipeline Engineering, July 23-26, 2000, Kansas City, Missouri ed. by Rao Y. Surampalli, 2000

* Stormwater runoff and receiving systems; impact, monitoring, and assessment by Edwin E. Herricks, 1995

* > Urban stormwater management planning with analytical probabilistic models / by Barry J. Adams and Fabian Papa, 2000


--------------------------------------------------
Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter TU Delft
directie Marketing & Communicatie
tel.: 015 278 5454
fax: 015 278 1855
GSM: 06 20408176

---------------------------------------------------