Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 21

BAAS IN EIGEN BUIK?

Debat - Grenzen aan prenataal testen

Elke zwangere vrouw wil graag weten of haar kind gezond is. De vlokkentest en vruchtwaterpunctie worden een zwangere vrouw vanaf 36 jaar aangeraden. De staatssecretaris wil prenatale tests niet aanbieden aan vrouwen onder de 36, omdat ze hen niet voor de keuze van abortus wil plaatsen. Zijn zwangere vrouwen nog baas over eigen buik? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op 18 mei een debat over de grenzen aan prenataal testen. Aanvang 20.00 uur, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Entree ¤ 3,50/CJP&U-pas ¤2. Reserveren/informatie:030- 2332430/ www.tumultdebat.nl/info@tumultdebat.nl

Debat onder leiding van journalist-filosoof Marjan Slob met Khadija Arib, Tweede-Kamerlid PvdA, Marli Huijer, arts-filosoof en bekleder Opzij leerstoel, Martina Cornel, hoogleraar Community Genetics VU Medisch Centrum, en Elsbeth Etty, columniste NRC Handelsblad. Hellen Kooijman, journaliste en ervaringsdeskundige, geeft een inleiding op dit debat.

Veel vrouwen laten zich tijdens verschillende stadia van de zwangerschap testen om uit te sluiten dat de foetus afwijkingen als het syndroom van Down of een open ruggetje heeft. Maar daar zal het in de toekomst niet bij blijven. Wetenschappers zitten niet stil en er zijn steeds meer prenatale tests mogelijk waarmee ook erfelijke ziektes of andere afwijkingen kunnen worden aangetoond. Zo kan momenteel al worden vastgesteld of een foetus drager is van het borstkanker-gen. De vraag is eigenlijk allang niet meer of er getest mag worden, maar veeleer waarop, en wie dat beslist. Is de zwangere vrouw ook als het om prenataal testen gaat baas in eigen buik? Of moet de maatschappij en de politiek grenzen stellen aan het prenataal testen en daarmee aan het aborteren van foetussen met bepaalde afwijkingen?

TUMULT & Humanistisch Verbond Afdeling Utrecht