Gemeente Hulst


Persbericht - 06.05.2004

Presentatie De Nieuwe Bierkaai

Inleiding
Het verbeteren van de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de binnenstad van Hulst is nog altijd actueel.
Met name het gebied Bierkaaistraat / s-Gravenhofplein vraagt niet alleen om stimulerende impulsen, maar biedt daar ook mogelijkheden toe.

Onvoldoende overeenstemming tussen de betrokken partijen belemmerde tot nu toe de voortgang van de herontwikkelingsplannen voor het gebied.
Het noodzakelijk draagvlak ontbrak.

Via een aangepast ontwerp en een andere benadering van de planontwikkeling wil de gemeente nu de gewenste doelstelling bereiken.

Voor het herontwikkelingsplan gelden de volgende uitgangspunten:


* Behoud en vergroot de aantrekkelijkheid van Hulst voor de toerist;
* Behoud en versterk de aantrekkelijkheid van Hulst als koopcentrum;
* Betrek de Bierkaaistraat bij het winkelaanbod in de binnenstad;
* Voorkom een sterke uitbreiding van het winkelaanbod;
* Realiseer waar mogelijk nieuwe woningen;
* Realiseer passende en economisch haalbare oplossingen voor de parkeerbehoefte;

* Een snelle start is nodig.

Voor een winkelgebied als de binnenstad van Hulst is de kwaliteit van de openbare ruimte een belangrijke factor. Als eerste ontwerpopgave is dan ook gezocht naar een nieuwe kwaliteitsimpuls voor het openbaar gebied.
Het resultaat is het herstel van de oude haven tussen de Bierkaaistraat en de Overdamstraat als uitgangspunt voor de herinrichting van het gebied.

Verder is gekozen voor een stapsgewijze ontwikkeling van het plangebied.
Daarbij moet iedere stap wenselijk, realistisch maar ook economisch haalbaar zijn.
Iedere stap sluit dan af als een afgerond geheel, maar geeft bovendien aanleiding om een keuze te maken voor een volgende stap in de ontwikkeling.
De planopzet gaat uit van vier stappen, met daarin varianten voor de ontwikkeling.

De eindsituatie staat dus niet vooraf vast, maar ontstaat door de keuzes tijdens het planproces. De haalbaarheid van het beoogde herstel van de oude haven is dus onder andere afhankelijk van de resultaten van de voorafgaande stappen.

Het plangebied met de deelgebieden
Het project omvat het gebied omsloten door:
de Bierkaaistraat, Vismarkt, Frans van Waesberghestraat, Kloostergang, Minderbroederstraat en Dubbele Poort te Hulst.

Vervolgens is het plangebied weer verdeeld in de volgende 8 deelgebieden:

I Dubbele Poort / Bierkaaistraat
II Dubbele Poort / Bierkaaistraat / Vismarkt / Overdamstraat III Keldermanspoort
IV TPG-locatie
V Winkelcentrum s-Gravenhof
VI gedeelte s-Gravenhofplein
VII gedeelte s-Gravenhofplein
VIII Albert Heijn.

Stappenplan
Het stappenplan gaat er van uit dat er per stap één of meerdere deelgebieden in ontwikkeling worden genomen. Telkens is het dan mogelijk om keuzes te maken.

Stap 1 : Deelgebied I
Op dit tussen het Godsplein en de Bierkaaistraat gelegen terrein, is de bouw van een commerciële ruimte en woningen mogelijk.

Stap 2: Deelgebieden III, IV en VII
In deze stap staan de herontwikkeling van het postkantoor en de nieuwbouw op het
s-Gravenhof-plein nabij de Kloostergang centraal. Het resultaat is nieuwe commerciële ruimten met bovenliggende woningen. Daarnaast omvat deze stap de herinrichting van de openbare ruimte in het gebied Keldermanspoort.

Stap 3: Deelgebied VI
In dit wat kleinere deelgebied worden het notariskantoor met belendende panden en het aangrenzend gedeelte van het s-Gravenhofplein in de ontwikkeling betrokken. Handhaving met uitbreiding of sloop en nieuwbouw behoort hier tot de mogelijkheden.

Stap 4: Deelgebied II en V
De afronding van het totaal plan. Het is de bedoeling dat de resultaten van de voorgaande stappen worden ingezet ten gunste van de kwaliteit van de openbare ruimte in met name deelgebied II. De bestaande bebouwing wordt gesloopt. In deelgebied V komen winkels met bovenwoningen.
Afhankelijk van de beschikbare middelen zal in het gebied Overdamstraat / Bierkaaistraat (deelgebied II) dan kunnen worden gekozen voor een accent op de kwaliteit van de openbare ruimte of een meer commerciële invulling. In het laatste geval voorziet het plan in meer bebouwing.
Met andere woorden de omvang van de in het eindmodel te realiseren waterpartij (herstel oude haven) hangt af van de op dat moment beschikbare financieringsmiddelen.

Rest nog deelgebied VIII, de Albert Heijn-locatie op het s-Gravenhofplein. Iedere stap biedt de betrokkenen bij deze locatie de mogelijkheid om te kiezen voor handhaving of uitbreiding van de huidige winkel.

Conclusie
In afwijking van voorgaande plannen biedt De Nieuwe Bierkaai de mogelijkheid om het gebied stapsgewijs te ontwikkelen, waarbij aan de hand van keuzes in de diverse stappen gestreefd wordt om het gewenst eindmodel te realiseren.
Daarnaast maakt de Bierkaaistraat thans onderdeel uit van het ontwikkelingsplan en voorziet de voorliggende planopzet niet in de aanleg van een parkeergarage.

Verder verloop
De op 6 mei 2004 gepresenteerde aanzet van het plan wordt besproken in de openbare vergadering van de raadscommissie Ruimte welke plaatsvindt op dinsdag 18 mei 2004 in de raadzaal van het stadhuis te Hulst. Deze vangt aan om 20.30 uur.

Het ligt in de bedoeling dat de gemeenteraad van Hulst in zijn vergadering van donderdag 3 juni 2004 een besluit neemt over het plan De Nieuwe Bierkaai, waarbij de besluitvorming over de voortzetting van de uitwerking van het plan zoals dat op 6 mei 2004 wordt gepresenteerd, centraal staat. De raadsvergadering vindt op 3 juni 2004 plaats in de raadzaal van het stadhuis te Hulst en vangt aan om 19.30 uur.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl