Ingezonden persbericht


ALTERNATE
LEZINGEN EN DISCUSSIES OVER VORMGEVING VAN ALTERNATIEVEN

Tot en met 31 mei 2004 laat Alternate in De Vleeshal in Middelburg werk zien van Franck Bragigand, COMA (Marcel Hermans en Cornelia Blatter), IAAA (Remko Scha en Jos de Bruin) en Jurriaan Schrofer. Jos Holtkamp maakte voor de tentoonstelling een selectie van 64 uit zijn collectie vazen. De vormgeving is van Concrete architectural associates (Gilian Schrofer).

Met Alternate geeft Premsela, stichting voor Nederlandse vormgeving, het startschot voor een meerjarig programma over de vormgeving van alternatieven. Overal om ons heen verschijnen voortdurend nieuwe varianten van bekende producten. Ze bestaan - niet omdat ze beter zijn, maar anders. Alternate wil kritisch kijken naar de betekenis van deze stroom van alternatieven, en de rol van de vormgever als 'veranderaar'. Maken vormgevers steeds betere dingen of variëren ze zonder veel vooruitgang op traditionele schema's? Wat is het culturele en economische belang van al die alternatieven? Wat is het verschil tussen de alternatieven die een computer maakt en die een vormgever bedenkt?

Het programma omvat onder meer presentaties, lezingen en discussies. Op 18 mei 2004 geven Dingeman Kuilman, Jos de Bruin en Remko Scha een toelichting op de tentoonstelling in De Vleeshal. Dingeman Kuilman, directeur van Premsela, en curator van Alternate, geeft uitleg over het thema en de keuze van het getoonde werk. Jos de Bruin en Remko Scha van IAAA demonstreren een computerprogramma dat telkens nieuwe vazen maakt. Dit programma gebruikt een grammatica van eigenschappen en stijlkenmerken, en is speciaal voor de tentoonstelling geschreven.

Het lezingen en discussieprogramma op 18 mei 2004 begint om 20:00 uur en duurt tot ca. 21.30 uur. Na afloop is er gelegenheid voor vragen en discussie. Het programma vindt plaats bij Premsela, Rapenburgerstraat 123, Amsterdam. De toegang is gratis.

De tentoonstelling duurt tot en met 31 mei 2004. De Vleeshal is gelegen aan de Markt 1 in Middelburg. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.