Gemeente Houten



---

Oprijlaan Wickenburgh in ere hersteld

---

De herstelde oprijlaan van landgoed Wickenburgh, tussen de Hoogdijk en de Wickenburghseweg in 't Goy, is opengesteld voor publiek. Op 18 mei vindt de officiële opening van de laan plaats. Nog voor de zomer komt er een bord met informatie over de laan en het landgoed.
---

Wandel over de zeventiende eeuwse oprijlaan en u waant zich in een andere wereld, omringd door prachtige oude beuken en levendige natuur. Gedurende dertig jaar was er niet of nauwelijks onderhoud gepleegd aan de beplanting van de laan. Oude beuken en eiken werden verdrukt door jongere bomen, vele struiken overwoekerden de laan. Eerder dit jaar is het achterstallig onderhoud in één keer bijgewerkt.

Grindbanen

De oprijlaan bestond vroeger uit twee grindbanen met in het midden een smal stenen pad. Door de grindbanen liepen de wielen van de koets en over het stenen pad liep het paard. Deze halfverharding lag vorig jaar nauwelijks herkenbaar onder een laag grond. Inmiddels is de grondlaag verwijderd en is op het oude pad een laagje gebroken puin en grind aangebracht. Hiermee is ook de historische halfverharding hersteld. Het paardenpad keerde niet terug, de aanleg daarvan zou te duur zijn geworden.

Door de herstelwerkzaamheden kwam er een einde aan het verval van de historische oprijlaan op Houtens enige authentieke familielandgoed en is ook de zichtlijn door de laan weer open.

De laan uitsluitend toegankelijk voor wandelaars bereikt u het best lopend of per fiets. Voor auto's is er geen parkeerruimte.

Het herstel van deze laan werd mede mogelijk gemaakt door de landgoedeigenaar, de gemeente Houten, de provincie Utrecht en de Europese Unie (LEADER+).

---