EERSTE KAMER

Eerste Kamer beslist over lot BNN

Op dinsdag 18 mei valt de bijl voor jongerenomroep BNN, tenzij de CDA-fractie in de Eerste Kamer de hand over het hart strijkt. Bij de bespreking deze week van een wetsvoorstel om het minimum aantal leden voor omroepverenigingen te verlagen van 300.000 naar 150.000 bleek grote weerstand in de senaat tegen deze .gelegenheidswetgeving.. De fracties van PvdA en SGP/CU kondigden aan tegen te stemmen. CDA-woordvoerder Woldring zei dat zijn fractie .de grootst mogelijke moeite. met het voorstel heeft.

Staatssecretaris Van der Laan (D66) die het voorstel verdedigde in de senaat zei: .Als het wetsvoorstel niet wordt aangenomen kan BNN niet langer in het publieke bestel blijven..

Woldring had namens het CDA aangedrongen op aanhouding van het wetsvoorstel en het vinden van een vernuftige juridische constructie om BNN alsnog te redden, maar Van der Laan liet merken dat alleen wijziging van de Mediawet de redding van de jongerenomroep kan betekenen. De staatssecretaris ontkende overigens dat verlaging van het ledental alleen is bedoeld om BNN te redden. Zij meende dat in deze tijd mensen hun betrokkenheid veel minder dan vroeger uitten door .ergens. lid van te worden. Ook andere omroepverenigingen zouden daar in de toekomst last van kunnen krijgen.

Voorlichting en Externe Betrekkingen
Eerste Kamer der Staten-Generaal

070-3129355

13 mei 04 16:05