da_voor_bijeenkomst_ministers_van_defensie_in_het_kader_van_de_razeb_o Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Geannoteerde agenda voor bijeenkomst ministers van Defensie in het kader van de RAZEB op 18 mei a.s.

13-5-2004 16:51:00

Op 17 mei a.s. komen de ministers van Defensie bijeen in het kader van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB), voorafgaand aan een gezamenlijke zitting met de ministers van Buitenlandse Zaken. Conform de afspraak ontvangt u hierbij een geannoteerde agenda van de bijeenkomst. Onderwerp van overleg zijn achtereenvolgens militaire capaciteiten, de nieuwe Headline Goal 2010, de snel inzetbare "battlegroups", het Europees Defensie Agentschap, de toekomstige EU-geleide missie in Bosnië-Herzegovina en de civiel-militaire planningcel in de EU Militaire Staf.

Capaciteiten De RAZEB zal de halfjaarlijkse voortgangsrapportage op het gebied van capaciteitsversterking ("single progress report") ontvangen. Dit rapport beschrijft de stand van zaken bij het opheffen van de Europese militaire tekorten. Tevens zal een Capability Improvement Chart voorliggen dat beknopt de voortgang per militaire tekortkoming vermeldt. Ik zal de Capability Improvement Chart verwelkomen als een nuttig instrument om het publiek te informeren. In de vergadering zal ik opnieuw wijzen op de noodzaak de resterende Europese militaire tekorten aan te pakken. Op dit gebied zal ik in het bijzonder aandacht vragen voor de verbetering van de strategische mobiliteit. Voorts zal ik aandringen op een evaluatie van het European Capability Action Plan (ECAP) in de tweede helft van 2004. In het ECAP zoeken projectgroepen met experts uit de lidstaten naar multinationale oplossingen voor de vastgestelde militaire tekorten. Een evaluatie van het ECAP is nodig om vast te stellen welke vooruitgang is bereikt en waaraan extra aandacht moet worden besteed. Bovendien past een ECAP-evaluatie in het Nederlandse streven naar een nulmeting van de huidige militaire tekorten, als duidelijk vertrekpunt voor de militaire uitwerking van de nieuwe Headline Goal.

Headline Goal 2010 In de RAZEB zal een document voorliggen waarin de nieuwe militaire capaciteitendoelstelling voor de EU (Headline Goal 2010) wordt uiteengezet. De nieuwe Headline Goal bevat verder geen nieuwe kwantitatieve ambities, maar stelt juist kwaliteitsverbetering centraal, in het bijzonder de bevordering van interoperabiliteit, snelle inzetbaarheid en expeditionair vermogen. Ik zal deze aanpak krachtig steunen. De nieuwe Headline Goal besteedt verder, mede op aandringen van Nederland, aandacht aan: 1) de resterende militaire tekorten ten opzichte van de vorige Headline Goal, 2) bevordering van militaire samenwerking in Europa ter vergroting van de effectiviteit en de efficiëntie van de Europese defensie-inspanningen, 3) transparantie tussen de EU en de Navo ter verzekering van coherentie en synergie en 4) de meetbaarheid van de kwaliteitsverbetering door middel van standaards en criteria. Deze aandachtspunten zijn toegelicht in de langetermijnvisie van de regering op het EVDB (Kamerstuk 21501-02, nr. 525).

Battlegroups Voorts zal de RAZEB de voortgang bespreken in de uitwerking van het "battlegroups"-concept. Deze "battlegroups" zijn militaire formaties van ongeveer 1500 militairen die op korte termijn moeten kunnen worden ingezet in een EU-geleide crisisbeheersingsoperatie. Vanaf hun voorgestelde operationalisering, initieel in 2005 en volledig in 2007, leveren zij een belangrijke bijdrage aan het snelle reactievermogen van de Unie en, aldus, aan de bevordering van internationale veiligheid en stabiliteit. De mogelijkheden tot Nederlandse deelname worden thans in multinationaal verband onderzocht. Ik zal in de RAZEB vooral aandacht vragen voor de coördinatie met de NATO Response Force (NRF). Verder dient het initiatief militair-operationeel zorgvuldig te worden ingevuld, onder meer qua ondersteuning (logistiek, transport, enz.).

Agentschap De RAZEB zal een verslag ontvangen van het Agency Establishment Team (AET), dat is belast met de voorbereiding op de oprichting van het Europees Defensie Agentschap. Het streven is dat de RAZEB in juni a.s. een "Joint Action" aanneemt waarmee het Agentschap formeel wordt opgericht. Ik zal in de vergadering onderstrepen dat het AET goede voortgang heeft geboekt bij de voorbereiding van de oprichting in 2004 van het Europees Defensie Agentschap. Tevens zal ik aandringen op spoedige totstandkoming van de Joint Action. Verder zal ik beklemtonen dat het Agentschap een politiek instrument moet zijn voor het verwezenlijken van de capaciteitendoelstellingen van de Europese Unie, onder meer door de lidstaten aan te sporen meer multinationaal samen te werken. Verder moet het Agentschap toezicht houden op kwaliteit van de huidige en toekomstige militaire bijdragen van landen aan de Headline Goal. Ten slotte dient het Agentschap stapsgewijs onderdak te bieden aan de bestaande Europese materieelsamenwerkings-verbanden, in het bijzonder de Western European Armaments Group.

Crisisbeheersingsoperaties De RAZEB zal worden geïnformeerd over de voortgang in de voorbereidingen op de nieuwe EU-geleide operatie in Bosnië-Herzegovina. Op 26 april jl. heeft de RAZEB overeenstemming bereikt over de politiek-militaire grondslagen voor deze operatie. Ik zal de noodzaak van tijdige operationele planning onderstrepen en aandacht vragen voor goede afspraken tussen de EU en de Navo over samenwerking in het operatiegebied.

Civiel-militaire planningcel Voorts zal de Raad worden geïnformeerd over de voortgang in de oprichting van een civiel-militaire planningcel in de EU Militaire Staf. Deze planningcel is in december 2003 voorzien door de Europese Raad. De planningcel moet o.m. de civiel-militaire coördinatie in EU-geleide operaties verbeteren en de strategische planningcapaciteit op het gebied van civiele en civiel-militaire operaties versterken. Slechts in bepaalde omstandigheden, in het bijzonder wanneer het gaat om een gezamenlijk civiel-militaire EU-geleide operatie waarvoor geen nationaal hoofdkwartier is aangewezen, kan de Raad besluiten het binnen de planningcel op te richten operatiecentrum in te zetten voor de aansturing van een EU-autonome operatie. Ik zal de toegevoegde waarde van de civiel-militaire planningcel voor het EVDB beklemtonen, in het bijzonder ten aanzien van de gecoördineerde inzet van het civiel-militaire instrumentarium van de Europese Unie. De personele omvang van de planningcel dient gebaseerd te worden op een nauwkeurige analyse van haar functies.

Voorts zal, ingevolge de conclusies van de Europese Raad van 2003, de uitwisseling van permanente liaisons tussen de Navo en de EU ter sprake komen. Ik zal deze uitwisseling verwelkomen en aandringen op spoedige realisatie.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

H.G.J. Kamp

Nieuws