Gemeente Apeldoorn

Nieuwe aanpak voor gevonden fietsen

Vanaf dinsdag 18 mei aanstaande geldt er een nieuwe werkwijze voor het verwijderen van gevonden of gestolen fietsen in Apeldoorn. De drie partijen die in de nieuwe werkwijze de hoofdtaken vervullen, Stichting Stadstoezicht, Stichting Wijk/Werk en de gemeente, ondertekenen dinsdag het protocol Gevonden Fietsen.

De nieuwe werkwijze houdt het volgende in. Wie een onbeheerde fiets aantreft kan dit gratis melden bij de de Buitenlijn (0800-580 22 22). Het Wijkserviceteam haalt de fiets op en brengt deze naar de opslagruimte van Stichting Wijk/Werk. Aan de fiets komt een label te hangen met plaats en datum waarop de fiets gevonden is. Eén keer per week komen stadswachten van de Stichting Stadstoezicht Apeldoorn controleren of er gestolen fietsen bij zijn. Zij controleren dit met behulp van een scanapparaat, waarin de gegevens zijn opgeslagen van alle fietsen die bij de politie als gestolen zijn geregistreerd. Blijkt een gevonden fiets gemeld te zijn als gestolen, dan wordt de eigenaar geïnformeerd en kan hij zijn fiets komen halen. Eigenaren kunnen ook naar de wekelijkse kijkavond komen om te kijken of hun fiets gevonden is.

Stichting Wijk/Werk bewaart de overige fietsen drie maanden. Hebben zich hiervoor geen eigenaren gemeld, dan knapt Stichting Wijk/Werk deze fietsen op en biedt ze te koop aan. Fietswrakken worden afgevoerd naar Circulus.

Het Wijkserviceteam brengt op dit moment gevonden fietsen nog naar het politiebureau aan de Vosselmanstraat. In verband met ruimtegebrek in het politiebureau wordt momenteel gezocht naar een nieuwe opslagruimte voor de gevonden fietsen.

Het project Aanpak Fietsenoverlast en diefstal, waarin gemeente, politie, Stadstoezicht, Stichting Wijk/Werk en de Fietsersbond samenwerken, voorziet in een aantal maatregelen om fietsendiefstal en overlast tegen te gaan. Naast de nieuwe werkwijze rond gevonden fietsen, zal de komende maanden ook het aantal gratis fietsenstallingen worden uitgebreid en wordt de bewegwijzering naar de fietsenstallingen verbeterd.

Voor het laatst bijgewerkt op: 14-mei-2004 04:17