Socialistische Partij

SP opent alternatief Europees voorlichtingsbureau

14-05-2004 * Met de bouw van een eendaags `alternatief Europees voorlichtingsbureau' tegenover het officiële bureau in Den Haag protesteert de SP dinsdag 18 mei tegen de eenzijdige en ongenuanceerde propaganda van de Europese Unie. Europees lijsttrekker Erik Meijer en partijleider Jan Marijnissen zijn bij de bouwactie present.

Er worden in Nederland tientallen miljoenen belastingeuro's uitgegeven aan propaganda voor de Europese Unie en de richting waarop die zich ontwikkelt. De eenzijdige euro-optimistische voorlichting is de SP een doorn in het oog.

"De Europese Unie en de Nederlandse overheid vertikken het om eerlijke voorlichting te geven," zegt Erik Meijer, SP-europarlementariër en lijsttrekker bij de komende verkiezingen. "De schaduwzijden van de Europese Unie worden bewust verzwegen. Ons wordt een ideaalbeeld van Europa opgedrongen dat weinig met de alledaagse werkelijkheid te maken heeft."

"Wij willen dat de kiezers breder en eerlijker worden geïnformeerd, dus ook over de nadelen van de doorgeschoten Europese integratie, de prijsverhogingen door de euro, de aanstaande militarisering van de EU, het blijvende gebrek aan democratisch toezicht, de bureaucratische verspillingen, de grootschalige fraudes. Het voor de gek houden van burgers heeft ook een averechts effect. Veel mensen denken er nog niet over om op 10 juni te gaan stemmen. Zij voelen zich niet serieus genomen en geloven niet in alle halleluja over de Europese Unie en de euro."

zie ook europa.sp.nl