De Unie


Laatste nieuws
Unie gunt Groenink bonus in ruil voor behoud banen

Actiecampagne tegen massaal banenverlies ABN AMRO

Hoofddorp, 17 mei 2004 De Unieleden bij ABN AMRO hebben hun buik vol van interne verschuivingen, outsourcing en offshoring onder leiding van topman Rijkman Groenink. Onder het motto U uw bonus, ik mn baan! start dinsdag 18 mei een actiecampagne waarmee de gezamenlijke bonden de constante afbraak van werkgelegenheid bij ABN AMRO aan de kaak stellen.

Volgens Uniebestuurder Joop Hofland saneert dé bank, ondanks de all time high miljardenwinst, er lustig op. Hij verwijt de bank een tekort aan verantwoordelijkheidsgevoel. ABN AMRO heeft maar één credo: kostenbeheersing, en dat in weer een nieuw jaar met een aanstaande miljardenwinst. Nog voordat van de ene reorganisatie de effecten zijn afgewacht, staat ABN AMRO alweer met de volgende te dringen.

Weliswaar heeft outsourcing nog als effect dat werkgelegenheid in Nederland behouden blijft, maar op termijn gaan de arbeidsvoorwaarden van de betrokken medewerkers er zeker wel op achteruit. En offshoring heeft extra gevolgen, de werkgelegenheid verdwijnt helemaal uit Nederland. Voor die verloren arbeidsplaatsen zien we niets terug. De offshoring van ICT-functies doet bovendien afbreuk aan de politieke en maatschappelijke noodzaak om van Nederland nog meer een kennisland te maken! Dat strookt dus absoluut niet met de maatschappelijke verantwoordelijkheid die deze bank, en de hele sector, heeft. Bovendien vindt Hofland dat ABN AMRO bij andere Nederlandse banken zowel qua snelheid, als qua omvang en gevolgen ver voor de muziek uit loopt.

Door alle reorganisaties zijn de afgelopen jaren al duizenden arbeidsplaatsen bij de bank verloren gegaan. De Unie verwacht in 2004 bij ABN AMRO weer een terugloop aan werkgelegenheid van meer dan 2.800 banen, onder andere door:

* 1600 ICT-medewerkers (outsourcing/offshoring in onderzoek, besluit 3e kwartaal 2004);

* 450 medewerkers Facility Management (outsourcing in onderzoek, besluit 3e kwartaal 2004);

* 500 medewerkers Hypotheekadministratie (outsourcing in onderzoek, besluit 3e kwartaal 2004);

* 140 medewerkers Asset Management (outsourcing, effectief per 1 juli 2004);

* 110 medewerkers Effectencentrum Breda (reorganisatie, besluit in 3e kwartaal 2004).

Informatie actie
Dinsdag 18 mei (07.00 09.00 uur Hoofdkantoor, Gustav Mahlerlaan, Amsterdam) en woensdag 19 mei (07.00 09.00 uur Foppingadreef en Paalbergweg, Amsterdam) houden de gezamenlijke bonden een briefkaartenactie. Medewerkers worden massaal opgeroepen briefkaarten te onderteken en te versturen aan bestuursvoorzitter Groenink met de boodschap: Gefeliciteerd: 35% meer winst. U hebt uw bonus wel verdiend. En ik mn baan!

maandag, 17 mei 2004