Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: VERKENNINGEN DINSDAG 18 MEI 2004 VAN 20.00 TOT 21.00 OP 747AM

Het vraaggesprek

Minka Nijhuis

In Verkenningen te gast journaliste Minka Nijhuis. Afgelopen week verscheen haar boek Het huis van Khala waarin zij het dagelijkse leven beschrijft van een familie in Bagdad. Nijhuis leerde deze familie kennen in een geplunderd theater vlak na de inname van de stad en trok naderhand zes weken bij ze in. Gedurende deze tijd ziet ze hoe de familie zich aanpast aan de oorlog en het leven onder de milities. En hoe het contact met Amerikaanse vrienden verbroken wordt door de foto s van martelingen. Ze ondervindt ter plekke hoe in korte tijd de situatie in Irak escaleert.

De reportages

Toeterend door de stad voor de profeet

"Als de mensen reacties geven, geen ruzie maken, dat heeft de profeet ons niet geleerd."

Deze islamitische maand wordt de geboorte van profeet Mohammed herdacht. Surinaamse moslims organiseren daarvoor in een aantal steden een feestelijke auto-optocht. Afgelopen zaterdag trok zo'n bonte stoet door Eindhoven. Maar voor vertrek werd er uitgebreid gevierd en versierd. Een verslag van de grote vreugde en van het onbegrip langs de kant van de weg.

Vis verbroedert

Mohameddi Alhabase, beter bekend als visboer Bas, zette de veelbesproken imam El Moumni samen op de foto met een wulpse blonde zeemeermin om de opening van zijn petit restaurant in het Rotterdamse Delfshaven luister bij te zetten. In een tijd waarin de Rotterdamse gemeente kansarmen weert uit de veelgeplaagde wijk Hillesluis, wordt hij juist gevraagd om daar nog een eethuis te beginnen. Sinds de ex-slager heeft gekozen voor vis, gaan de zaken voor de wind. Zijn streven is om iedere klant te voorzien van de soort vis die deze vanuit zijn eigen cultuur gewend is. Deze haringkampioen lijkt het toonbeeld van integratie. Verkenningen zocht Bas op in de viswinkel waar het met duur betalen wel meevalt.