VB

VB: Open brief aan kabinet, parlement en sociale partners

Persbericht 17 mei 2004

Open brief aan kabinet, parlement en sociale partners De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) beziet met zorg het verloop van de besprekingen tussen kabinet en sociale partners over de invulling van het Najaarsakkoord. Vooral de suggestie dat in het tripartiete overleg op 18 mei hoe dan ook een besluit moet worden genomen, vervult de VB met grote zorg. De VB vraagt de gesprekspartners te komen tot een akkoord dat vooral consistent en houdbaar is, ook als voor de invulling daarvan meer tijd nodig is.

In het Najaarsakkoord van het kabinet is met de sociale partners afgesproken dat nadere afspraken moeten worden gemaakt over ondermeer prépensioen, VUT en levensloop. In alle voorstellen ziet de VB een samenhang met het pensioenstelsel zoals dat in ons land vorm heeft gekregen. In dit stadium lijken de discussies vooral te gaan over de leeftijd waarop men van pensioen kan gaan genieten.

De bedrijfstakpensioenfondsen wijzen de gesprekspartners erop dat de uitkomsten van de besprekingen hoe dan ook van grote invloed zullen zijn op het terecht befaamde Nederlandse pensioensysteem. Er zijn daarin de laatste jaren veel veranderingen doorgevoerd. Veel Nederlanders raken bij al deze veranderingen de draad kwijt. De complexiteit maakt het steeds moeilijker eigen keuzes te maken. Dat staat haaks op het nemen van eigen verantwoordelijkheid en belemmert het noodzakelijke vertrouwen in een blijvend goed pensioensysteem. Onzekerheid over de stabiliteit van het pensioenstelsel is funest voor de solidariteit. Vooral de solidariteit tussen de generaties zal hieronder lijden.

De VB roept alle betrokkenen op te komen tot een pakket van maatregelen dat goed uitvoerbaar is, consistent met eerdere afspraken over pensioenopbouw en dat houdbaar is op de langere termijn. Indien betrokken partijen meer tijd nodig hebben voor de invulling van een samenhangend en uitvoerbaar pakket van afspraken over prepensioen, VUT en levensloop, is het naar de mening van de VB verstandig die tijd te nemen.

contactpersoon:
Mw. G. Smits
Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen
Zeestraat 65d
2518 AA Den Haag
Tel: 070 - 362 80 08
Mobiel: 06 - 505 28 661
e-mail:info@vvb.nl
www.vvb.nl

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens de 82 leden behartigt de VB de pensioenbelangen van 4,6 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1 miljoen gepensioneerden en 6 miljoen slapers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij de VB aangesloten. De leden van de VB vertegenwoordigen samen meer dan 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de ledenfondsen bedraagt ruim 300 miljard euro.

17 mei 04 15:56