P E R S B E R I C H T

Drie projecten strijden om Nationale Kinderkroon 2004

Leiden, 17 mei 2004 - Op dinsdagmiddag 18 mei kiest een jury van kinderen de winnaar van de Nationale Kinderkroon 2004. De Kinderkroon is een jaarlijkse ereprijs van de Stichting Kinderpostzegels Nederland voor het meest aansprekende project dat zij financieel steunt. Sipke Jan Bousema presenteert de middag en helpt de kinderen bij hun keuze. Bousema is bekend van het School TV weekjournaal en kinderprogramma's als Museumbende en Zipzoo. De finale vindt plaats in Villa Zebra, een kunstwerkhal voor kinderen, in Rotterdam.

De projecten die om de eer zullen strijden zijn: een 'Muziekkelder' voor jongeren met ernstige gedragsproblemen (Hoenderloo), zwerfjongerenpension 'De Omloop' (Breda) en de 'Columbineboot', die is aangepast voor kinderen met een handicap (Biddinghuizen).
De selectie is gemaakt door drie regionale Kinderkroonjury´s. De teams - met kinderen uit groep 7 en 8 - konden ieder kiezen uit drie projecten in hun deel van het land (Noord, Midden, Zuid). Deze projecten hebben ze de afgelopen maand bezocht. Tijdens de finaledag vertellen de jury's wat hen tijdens hun projectbezoeken is opgevallen en hoe de beoordeling in zijn werk ging. Daarna trekken de jury's zich gezamenlijk terug om onder begeleiding van Sipke Jan Bousema te bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt. Vorig jaar ging de Kinderkroon naar het project 'Speelmee CD' van St. Marie, een centrum voor auditief en communicatief beperkte kinderen in Eindhoven.

Meer dan een postzegel
Met de Kinderkroon wil de Stichting Kinderpostzegels Nederland het publiek laten zien wat er gebeurt met donaties, legaten en de opbrengst van de welbekende Kinderpostzegelactie. De Stichting Kinderpostzegels steunt initiatieven die zijn opgezet voor kinderen die het niet altijd gemakkelijk hebben, bijvoorbeeld omdat ze een handicap hebben, het thuis niet zo goed gaat of omdat ze moeten werken. Het gaat in totaal om enkele honderden projecten, in binnen- en buitenland. Meer informatie hierover is te vinden op www.kinderpostzegels.nl

Drie finalisten
De 'Columbine boot' in Biddinghuizen is een zeilschip speciaal ingericht voor kinderen met een lichamelijke beperking. De Kinderkroonjury van regio Noord was onder de indruk, omdat eindelijk ook leeftijdsgenoten met een handicap van de watersport kunnen genieten. Wat de jury ook aansprak was de houdbaarheid van het project. Een zeilschip dat lange tijd meegaat, is volgens de jury een prima investering.

'De Muziekkelder' is een project van de Hoenderloo groep, een residentiële instelling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. Onder de school is een kelder ingericht waar ze muziek kunnen maken. De Kinderkroonjury van regio Midden was vooral onder de indruk van het enthousiasme en de samenwerking. Dat ze goede dingen maken, blijkt wel uit het feit dat Theo van Gogh een aantal rapsongs heeft gebruikt in Cool, zijn nieuwste film.

Zwerfjongerenpension 'De Omloop' in Breda biedt opvang aan thuisloze jongeren. Zij worden begeleid bij het vinden van een structurele en passende woonsituatie. De Kinderkroonjury van regio Zuid vond het indrukwekkend en knap om te zien hoe de jongeren stap voor stap leren om weer op eigen benen te staan, terug te gaan naar school of baan en op zichzelf te wonen.

Villa Zebra
De uitreiking van de Kinderkroon vindt plaats in Villa Zebra; een kunstwerkhal voor kinderen in Rotterdam. Hier kunnen kinderen zich op allerlei manieren creatief uitleven. In de Villa hebben kinderen het voor het zeggen. Een perfecte locatie om de Kinderkroonjury het woord te geven over het meest aansprekende Kinderpostzegelproject van 2004.

(