LAMOTRIGINE STUDIEGROEP

Manisch-depressieve ziekte: onderzoek nieuwe behandeling


Zwolle, 18 mei 2004 - In ons land zijn 25 psychiaters betrokken bij onderzoek naar een nieuwe behandeling van manisch depressieve stoornis(MDS), ook wel bipolaire stoornis genoemd. Het onderzochte geneesmiddel wordt al jaren toegepast, maar dan voor de behandeling van epilepsie. In Nederland lijden naar schatting ruim 150.000 volwassenen aan MDS. Dat is een ernstige psychiatrische aandoening die enorm ingrijpt op de kwaliteit van leven van betrokkenen. Bij mensen die manisch-depressief zijn, wisselen perioden van ongeremdheid en zelfoverschatting en perioden van neerslachtigheid elkaar af. De duur van elk van die perioden kan per persoon en per keer verschillen en variëren van 1 dag tot vele maanden.
Het enige in Nederland officiële goedgekeurde geneesmiddel lithium, beschermt goed tegen de manische periode, maar onvoldoende tegen de depressie; zo blijkt uit de klinische praktijk.

MEDISCHE BEHOEFTE
Hoewel ruim 150.000 mensen lijden aan MDS is het lange tijd een 'vergeten groep' geweest, wanneer het om nieuwe therapeutische ontwikkelingen en geneesmiddelenonderzoek gaat. De centrale coördinator van het onderzoek, psychiater Marc van der Loos, zegt daarover:
'Deze studie is van groot belang, want vooral bipolaire depressie is moeilijk te behandelen. Bovendien zijn er voor patiënten maar weinig keuzemogelijkheden. We weten dat mensen met MDS die lithium gebruiken toch depressieve klachten kunnen krijgen, met alle gevolgen van dien.'
Het percentage zelfmoorden onder manisch depressieven bedraagt ongeveer 10%.
Het nu onderzochte middel lamotrigine -dat al jaren in gebruik is voor de behandeling van epilepsie- is in de VS al geregistreerd voor onderhoudsbehandeling van MDS.
'Wij willen met ons onderzoek graag goed inzicht krijgen in de werking van lamotrigine bij die aandoening. Patiënten vanaf 18 jaar die lithium gebruiken en desondanks depressies ervaren, bieden wij de kans om aan het onderzoek mee te doen', aldus psychiater van der Loos van de Isala Klinieken in Zwolle.
Mensen die manisch depressief zijn en willen meedoen aan het onderzoek kunnen telefonisch contact met hem opnemen:

038 - 424 54 44.

VOOR NADERE INLICHTINGEN:
Marc van der Loos, psychiater
Telefoon: 038 - 424 54 44

18 mei 04 09:43