ANBO, VOOR 50-PLUSSERS


's-Hertogenbosch, 18 mei 2004

Belastingdienst stuurt 376.000 brieven over TBU-regeling Belastinginvullers ouderenbonden staan klaar om mensen te ondersteunen bij hun aangifte

Op aandringen van de gezamenlijke ouderenbonden stuurt de Belastingdienst vanaf vandaag 376.000 mensen, waaronder 250.000 65-plussers, een brief om hen te wijzen op de regeling Tegemoetkoming buitengewone uitgaven (Tbu). Mensen met een minimaal inkomen en relatief hoge ziektekosten komen in aanmerking voor deze regeling. Het bedrag dat mensen terug kunnen vorderen kan aanzienlijk zijn. De ruim 1000 vrijwillige belastinginvullers van de ANBO, PCOB en Unie KBO staan klaar om deze mensen te helpen bij het invullen van hun T-biljet.

Eind 2003 besloot het kabinet tot invoering van een tegemoetkomingregeling voor burgers met een laag inkomen en relatief hoge ziektekosten. Het tijdelijke besluit regelt een tegemoetkoming in de buitengewone uitgaven (Tbu) via fiscale weg. Dat wil zeggen dat mensen die in aanmerking komen voor deze regeling zelf eerst (vrijwillig) aangifte moeten doen voor de inkomstenbelasting. Nadat de aangifte is behandeld door de Belastingdienst, krijgt de betrokkene automatisch bericht (beschikking) over de tegemoetkomingregeling. Het kabinet heeft deze tijdelijke maatregel genomen om het verlies in koopkracht over de jaren 2004 en 2005 deels te compenseren. De Belastingdienst voert de Tbu-regeling uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

In de brief die de Belastingdienst verstuurt, wordt ondermeer gewezen op het belastingproject van de ouderenorganisaties wanneer hulp bij aangifte gewenst is. De belastinginvullers hebben tot 1 april 2004 reeds meer dan 17.000 aangiftes verwerkt, en geschat wordt dat er voor meer dan 3 miljoen euro teruggevraagd wordt aan te veel betaalde belasting.

De ouderenorganisaties juichen het initiatief van het ministerie en de Belastingdienst van harte toe, aangezien dit één van de maatregelen is om de toenemende armoede onder
65-plussers te verlichten. Vorige week nog riepen de ANBO, PCOB en Unie KBO hun afdelingen op actie te ondernemen bij hun gemeente, door deze te bewegen meer duidelijkheid te geven over de financiële mogelijkheden die een gemeente heeft voor mensen met een minimaal inkomen.


------------------------------------