Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 18-5-2004

Ross van Dorp (VWS): geen verbod op profboksen

Staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zal het profboksen in Nederland niet verbieden. Wel wil ze dat de Boksbond maatregelen neemt om hersenletsel te voorkomen. Ross reageert hiermee op een advies van de Gezondheidsraad, eind vorig jaar, om profboksen in het uiterste geval te verbieden.

Ross vindt zo'n maatregel te ver gaan. `Omdat het niet in verhouding staat tot de omvang van de problematiek. Er is sprake van een gezondheidsprobleem voor 25 profboksers, en dus niet van een volksgezondheidsprobleem', aldus Ross.

De staatssecretaris wil de boksbond stimuleren meer veiligheidsmaatregelen te nemen voor zijn profboksers. Na overleg met VWS heeft de Nederlandse Boksbond besloten regels te maken die ertoe leiden dat profboksers per definitie worden voorgelicht over de gezondheidsrisico's die hun sport met zich meebrengt. Scheidsrechters en trainers zullen voorgelicht worden zodat zij vroeger hersenletsel kunnen herkennen. Verder zal de NBB de ringartsen laten bijscholen en zal de neuro-psychologische test gefaseerd worden ingevoerd. Zo'n test
- die bestaat uit het meten van bepaalde hersenfuncties zoals geheugen, ruimtelijk inzicht en reactievermogen - kan in een vroeg stadium al chronisch hersenletsel aantonen. De metingen zullen allereerst worden gedaan tijdens een proefstudie met een klein aantal boksers. De proef brengt niet alleen de gezondheid van de boksers in kaart, maar zal ook uitwijzen of de invoering van de test in het boksen haalbaar is.

Ook met de KNVB zijn afspraken gemaakt om het aantal hersenletsels te verminderen. Zo zal er een eenvoudige langs-de-lijntest op zakformaat komen, waarmee scheidsrechters, trainers, en medische begeleiders snel weten of de geblesseerde speler hersenletsel heeft. De test maakt ook duidelijk of de speler weer terug het veld in kan. Verder wil VWS een onderzoek starten naar het vóórkomen van hersenletsel bij voetballers van verschillende speelsterkte, leeftijd en geslacht. `Ik neem deze maatregelen omdat uit onderzoek blijkt dat voetballers tijdens hun carrière een kans van circa 50 procent hebben om een hersenschudding op te lopen. En we hebben het bij voetbal wel over honderdduizenden voetballers.'