Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

18-05-2004 SEPR breidt uit met Verkoper VakantieReizen en Leidinggevende Verkoop Reizen SEPR gaat volgend jaar van start met het uitgebreidere VVR (Verkoper VakantieReizen) examen. Het laatste SEPR I examen in de huidige vorm vindt plaats op 13 oktober a.s. Ter vervanging van de nog niet behaalde SEPR I certificaten moeten dan de corresponderende SEPR VVR certificaten worden behaald.

Hiervoor wordt niet meer het SEPR I diploma verstrekt. Na het behalen van de kennismodules moeten ook de VVR vaardigheidsmodules Verkoop, Afhandeling en Bijzondere Situaties worden behaald om in aanmerking te komen voor het SEPR VVR diploma. Deze modules kunnen tijdens een stage of gedurende het werken op een reisbureau worden verkregen. Op dit moment wordt hiervoor de beoordelingsmethodiek ontwikkeld.

SEPR VVR is meer dan het schriftelijke examen van SEPR I toegespitst op de steeds belangrijker wordende commerciële, sociaal communicatieve en systeemvaardigheden en is daarmee uitgebreider. Echter, de tot en met dit jaar behaalde SEPR I diploma's blijven ook in de toekomst geschikt om te kunnen werken als Verkoper Vakantiereizen op het reisbureau.

Het SEPR II diploma kan voor het laatst in 2005 worden behaald. Voor daarna is een examen Leidinggevende Verkoop Reizen (LVR) in ontwikkeling. LVR is een examen voor leidinggevenden in de branche en spitst zich toe op Resultaatgericht Leidinggeven en Personeelsplanning en Ontwikkeling. Het LVR examen is dus geen ondernemersexamen. Ondernemers dienen voor dit vak, na 2005, een door STEVES (www.steves.nl) erkend AOV diploma te behalen. Uiteraard blijven de tot en met 2005 behaalde SEPR II examens geldig voor leidinggevenden en ondernemers in de reisbranche.

Leerlingen en werknemers die reeds begonnen zijn aan de SEPR I opleiding wordt geadviseerd op 13 oktober deel te nemen aan het examen, waarvan de sluitingstermijn 7 weken voor de examendatum valt. Leerlingen, leidinggevenden en startende ondernemers die begonnen zijn aan de opleiding SEPR II en zich niet voor de juni-examens hebben in geschreven wordt geadviseerd zich in te schrijven voor de examens in december.
Meer informatie en aanmeldingsformulieren: www.sepr.nl.
- ANVR zet leden aan tot meer zekerheid (4-05-2004)