Gemeente Oirschot

Controle op bijstandsuitkeringen

De controle op bijstandsuitkeringen neemt systematisch verder toe. Tegenwoordig wordt landelijk uitgezocht of mensen met bijstand andere bronnen van inkomsten hebben, of ze soms studeren en of ze vermogen hebben op de bank. Als dit zo is, dan is er misschien geen recht op bijstand.

De bijstand is een vangnet voor mensen die zelf (tijdelijk) niet kunnen voorzien in hun levensonderhoud en die ook niet in aanmerking komen voor een andere uitkering, zoals de WW, de ziektewet, de WAO, of de AOW.

Het Inlichtingenbureau in Den Haag vergelijkt maandelijks voor alle Nederlandse gemeenten bestanden van onder meer UWV, IB groep en Belastingdienst. Komt een bijstandsgerechtigde in deze bestanden voor, dan wordt een gemeente hierover geïnformeerd. Het aantal bestanden dat wordt vergeleken wordt de komende jaren steeds verder uitgebreid. Het Inlichtingenbureau houdt zich niet bezig met conclusies. Dit is de taak van een sociale dienst van een gemeente. Een sociale dienst kan aan de hand van de informatie van het Inlichtingenbureau besluiten tot nader onderzoek.

Meer informatie staat op www.inlichtingenbureau.nl.