Gemeente Oirschot

Kosten aanvraag bouwvergunning

Gaat u bouwen of verbouwen? Ga dan vooraf goed na of u een vergunning nodig heeft. Voor een aantal bouwwerken, zoals bijvoorbeeld een zonwering, een afscheiding tussen balkons of de verandering van een kozijn heeft u geen bouwvergunning nodig. In veel andere gevallen moet u echter wel degelijk een bouwvergunning aanvragen. Als het gaat om een monument of een beschermd dorpsgezicht heeft u in ieder geval altijd een vergunning nodig. Vraagt u voor de zekerheid even bij de centrale balie na of u voor uw bouwplannen een bouwvergunning moet aanvragen.

Kosten bouwvergunning

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een bouwvergunning heft de gemeente leges. Het bedrag wordt vastgesteld als een percentage van de vastgestelde bouwkosten, waarbij er een minimumbedrag geldt van 120,-. Ook als de vergunning niet verleend wordt, of als de vergunning in een later stadium ingetrokken wordt, moet u leges betalen! U betaalt namelijk niet alleen voor de vergunning zelf, maar ook voor de werkzaamheden die de gemeente verricht om de aanvraag te beoordelen, zoals bijvoorbeeld het voorleggen van het bouwplan aan Welstandszorg Noord-Brabant.

Teruggaaf

In sommige gevallen komt u in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling van de leges. Als de gemeente de vergunning weigert, kunt u 25% van de leges terugvragen. Wanneer u zelf uw aanvraag intrekt, kunt u ook een deel van de leges terugvragen. Als u uw aanvraag binnen een maand intrekt, krijgt u 50% terug; doet u dit later (maar wel vóórdat de vergunning daadwerkelijk verleend is), dan krijgt u 25% terug. Wanneer u geen gebruik maakt van de vergunning, en de gemeente deze binnen een jaar intrekt, kunt u 25% van de leges terugvragen. Het kan ook zijn dat uw bouwplannen al vrij snel na de aanvraag wijzigen. Voor de aanvraag van de nieuwe, gewijzigde bouwvergunning moet u ook weer betalen, maar de kosten daarvan worden wel verrekend met de kosten die u heeft betaald voor de oorspronkelijke vergunning.