Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: 2% krimp in arbeidsplaatsen bij buitenlandse bedrijven
Nummer: 553

Datum: 18-05-2004


Het aantal arbeidsplaatsen bij vestigingen van buitenlandse bedrijven in Nederland is in 2003 met 10.594 (2%) gedaald van 529.214 tot 518.620. Het aantal vestigingen zelf is gedaald met 1% van 5.148 naar 5.101. Deze lichte afname heeft te maken met het sluiten van vestigingen door reorganisaties en een dalend aantal banen als gevolg van een neergaande conjunctuur.


Dat blijkt uit het rapport Operations of Foreign Companies in the Netherlands in 2003. Dit rapport geeft de nieuwste cijfers weer van de Database Buitenlandse Vestigingen in Nederland van de Stec Groep, een adviesbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed. De database is ontwikkeld in opdracht van het Commissariaat voor Buitenlandse bedrijven in Nederland (CBIN), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, en bevat een overzicht van buitenlandse vestigingen in Nederland met minimaal vijf arbeidsplaatsen.


Merendeel buitenlandse vestigingen is bedrijfsruimtegebruiker
De meer dan 5.000 vestigingen van buitenlandse ondernemingen in Nederland zijn goed voor ruim een half miljoen directe arbeidsplaatsen. Ongeveer eenderde van deze banen is kantoorhoudend. Zo telt Nederland meer dan 390 hoofdkantoren van buitenlandse bedrijven, met ruim 77.000 banen. Daarnaast hebben 1.257 bedrijven een sales en marketingkantoor in Nederland gevestigd. Zij nemen bijna 100.000 banen voor hun rekening. Productiebedrijven zijn nog steeds de grootste leverancier van banen door buitenlandse vestigingen, de 1.359 vestigingen creëren bijna 195.000 arbeidsplaatsen, ofwel 38% van het totaal aantal buitenlandse banen. Ook bestaat een substantieel aandeel (32%) uit distributie- en groothandelsvestigingen. Samen zijn zij goed voor 17% (ruim 91.000) van het totaal aantal banen dat gecreëerd is door buitenlandse bedrijven in Nederland.


Werkgelegenheid buitenlandse bedrijven: meeste banen in Randstad en Brabant
De werkgelegenheid die door de buitenlandse vestigingen wordt gecreëerd concentreert zich in de Randstad en Noord-Brabant. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht huisvesten 55% van het aantal banen onder buitenlandse vestigingen. Dit komt neer op bijna 285.000 banen. Het aandeel van Noord-Brabant bedraagt bijna 74.000 banen (14%). Samen huisvesten deze regios 3.673 vestigingen van buitenlandse bedrijven. Dit is 72% van het totaal aantal buitenlandse vestigingen in Nederland. Hekkensluiter is de provincie Flevoland met 103 vestigers. Zij zijn goed voor 1% van de werkgelegenheid onder buitenlandse vestigers. Het gaat hier om ongeveer 5.000 banen. De drie Noordelijke provincies vertegenwoordigen 6% van het aantal vestigers. Deze 272 vestigingen zijn goed voor 6% van het totaal aantal banen, ruim 31.000.


Verenigde Staten belangrijkste land van herkomst gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Duitsland
Bedrijven uit de Verenigde Staten zijn goed voor ruim 30% van de werkgelegenheid onder buitenlandse vestigers in Nederland. Na de Verenigde Staten volgen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië als belangrijke leveranciers, met respectievelijk 13, 16 en 10%. Vanuit Azië komen een kleine 500 vestigingen die zorgen voor 7% van het aantal banen. Het belangrijkste donorland uit Azië is Japan. Daarna volgen Taiwan en Zuid-Korea. Het aantal vestigingen uit China is vooralsnog laag.


Sectoren: zakelijke diensten en ICT samen goed voor 25% van werkgelegenheid bij buitenlandse bedrijven
De ICT-sector levert de meeste arbeidsplaatsen op: 13% van de totale werkgelegenheid van buitenlandse bedrijven komt voort uit de ICT-sector, gevolgd door de werkgelegenheid in de zakelijke dienstverlening (12%). Naast zakelijke diensten en ICT hebben sectoren als logistiek, machines en apparaten en de overige industrie een groot aandeel in de werkgelegenheid. Bij overige industrie valt te denken aan (gespecialiseerde) groothandel en handelsmaatschappijen. De top drie van sectoren met veel buitenlandse vestigingen is industrie overig (12%), machines en apparaten (11%) en ICT (11%).


Buitenlandse vestigingen in de logistiek zijn goed voor ruim 41.000 arbeidsplaatsen
In het rapport is er speciale aandacht voor de sector logistiek. Hieruit blijkt dat in Nederland buitenlandse bedrijven 459 logistieke vestigingen hebben, ofwel 9% van het totaal aantal buitenlandse vestigingen in ons land. Zij creëren ruim 41.000 banen (8% van de totale werkgelegenheid bij buitenlandse bedrijven). Amerikaanse bedrijven zijn het sterkst vertegenwoordigd, met een aandeel van 24%. Deze 110 bedrijven zijn goed voor 10.527 banen. Overigens, de dominantie van Amerikaanse bedrijven in de logistieke sector is minder groot dan in andere sectoren (24% versus 30% van de totale Amerikaanse aanwezigheid in Nederland). Bij Aziatische bedrijven, waarbij de Japanse logistieke bedrijven domineren, is dat juist andersom (17% versus 10%). Naast Azië en de Verenigde Staten zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland beide 17% van het aantal vestigingen - belangrijke donors in deze sector. De meeste vestigingen in de logistieke sector hebben als hoofdactiviteit distributie (84%) en zijn veelal gevestigd in Noord-Holland (39%) en Zuid-Holland (24%).


Noot voor de pers

Contactpersonen:

Stec Groep: Peije Bruil, telefoon 024-3521616 of 06-5256766, e-mail: p.bruil@stec.nl
Ministerie van Economische Zaken / Directie Communicatie: Luuc van Zijp, telefoon 070-3796015, e-mail: l.vanzijp@minez.nl
Zie voor volledig rapport: www.minez.nl, onder publicaties