ECOFYS

Econcern verdubbelt omzet in 2003

Econcern, de holding waartoe Ecofys, Ecostream, Evelop en Ecoventures behoren, heeft ondanks een moeilijke markt een sterke groei weten te realiseren. De omzet in 2003 bedroeg EUR 37 miljoen, tegenover EUR 18 miljoen in 2002. De winst steeg tot
EUR 1,8 miljoen, maar werd grotendeels gebruikt om de start-up Innogrow te financieren, het bedrijf dat de GeslotenKas(r) op de markt brengt.

Hoogtepunten 2003
Ad van Wijk, CEO, merkt op: 'Econcern's strategie van diversificatie en commercialisatie begint haar vruchten af te werpen. Onze adviespoot Ecofys is ons kenniscentrum en daarmee de sleutel tot toekomstige groei en waardecreatie binnen de holding. Ecofys genereert echter niet langer het grootste deel van de omzet en winst. Systeemverkoop en projectontwikkeling zijn net zo belangrijk geworden.' Dit wordt weerspiegeld in de hoogtepunten van 2003:
Ecofys nam een leidende rol aan op het gebied van broeikasgasemissiehandel in Europa. Het bedrijf organiseerde zeer succesvolle workshops in verschillende landen, voltooide de Monitoring- en Rapportagerichtlijnen voor broeikasgasemissies voor de EU, werkte met de Poolse overheid aan het Nationale Allocatieplan en won vier carbon management projecten in het Verenigd Koninkrijk voor grote industriële klanten.
Ecostream verhoogde de internationale verkoop van zonne-energiesystemen aanzienlijk. Het bedrijf leverde meer dan 4 megawatt aan zonnestroomsystemen, waaronder twee grootschalige systemen, meer dan 3000 systemen voor huishoudens en 75.000 zonnestroomintegratieproducten.
Projectontwikkelaar Evelop verkocht een windproject en de emissierechten van CDM projecten. Het bedrijf won tevens een concessie in het Verenigd Koninkrijk om een offshore windpark van 315 MW te bouwen.
Start-up Innogrow won de Innovatie Award op de internationale Horti Fair en leverde de eerste commerciële GeslotenKas(r) in Nederland. De GeslotenKas(r) is een innovatief concept dat resulteert in 20% hogere productie terwijl het verbruik van water, pesticiden en energie afneemt.

Vooruitzicht 2004
In 2003 werd Econcern getroffen door terugnemende investeringen en bezuinigingen in de private en publieke sector. Ook in 2004 zal de economische situatie onzeker blijven. Econcern is er echter van overtuigd dat de groep haar groei zal kunnen handhaven, dankzij haar gediversifieerde portfolio van diensten, producten, en projecten en haar geografische spreiding. Ad van Wijk: 'In 2003 zullen we speciale aandacht besteden aan efficiency en zullen we focussen op die commerciële ontwikkelingen die het meest zullen bijdragen aan de winst. Ons doel is een sterke en winstgevende groei.'