Stadsdeel Zeeburg

20.000ste bezoeker Cybersoek

Ellen van Eeden van Cybersoek doet verslag van de 20.000ste bezoeker van Cybersoek:

Maandag 17 mei 2004, een speciale dag voor Cybersoek. Vandaag zal onze 20.000ste bezoeker over de drempel stappen. De taart is besteld en een cadeautje ligt klaar. We verwachten hem of haar vanavond om een uur of zeven. Bij de groep cursisten van de basiscursus, waar buurtbewoners in 9 weken leren werken met de computer en het internet. Joke, Mariëlle, Sander en Rudolf dragen zorg voor deze avond, die voor honderden bezoekers een eerste stap is op weg naar verregaande digitalisering.

Maar het gaat sneller dan verwacht: de vrijdag is een drukke dag, en daarnaast starten we de maandag met een introductieochtend voor een grote groep moeders van de Flevoparkschool. In Cybersoek krijgen zij informatie over de open inloop en het aanbod voor hun kinderen. Daarna nemen zij - sommigen voor de allereerste keer - plaats achter de computer, waar vrijwilligster Erica hen ondersteund bij het leren bedienen van de muis. Tegelijkertijd in het leslokaal volgen de leerlingen uit de groepen 8 van de Gerhardschool een les over netetiquette. In de middag ontvangen wij zeven cursisten in het leslokaal voor de cursus Gimp. Carolien en Sabine leren buurtbewoners in 8 bijeenkomsten fotos bewerken.

We tellen door en om 4 uur, wanneer het internetcafé begint, zijn we dan toch echt toe aan onze 20.000ste bezoeker. Het is José de Koning, een vaste bezoeker van onze open inloop en het internetcafé. Ze is erg blij met haar digitale camera en de bon voor de eerste 20 afdrukken van The Photo Factory in de Javastraat.

Wat eraan vooraf ging
Op 4 september 2001 opende digitaal trapveld Cybersoek de deuren voor de eerste bezoekers. Bewoners van stadsdeel Zeeburg namen plaats achter een computer en leerden werken met het internet. Bij deze vaak eerste stappen op de digitale snelweg worden zij begeleid door een zeer hecht en enthousiast team waaronder een twintigtal deskundige vrijwilligers.

Inmiddels is het trapveld in de Indische buurt tweeëneenhalf jaar geopend. Vele kinderen, jongeren, volwassenen en senioren uit de buurt maakten kennis met Cybersoek en ICT. Buurtbewoners leren in Cybersoek de computer én elkaar kennen.

Op 13 maart 2003 was Summar Swidan onze tienduizendste bezoeker. Summar nam deel aan een beginnerscursus speciaal voor vrouwen. Haar mede cursisten waren collega-moeders die zij dagelijks tegenkwam bij het ophalen van de kinderen van school en op de markt. Ook op die dag was er taart en waren er bloemen. De groep moeders kreeg een digitale camera, waarmee zij in Cybersoek leerden omgaan en die onder andere gebruikt werd voor het sturen van fotos naar familie in Egypte.