Gemeente Nieuwegein

Jaarrekening 2003; Een jaar van investeren in de stad

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Nieuwegein veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de samenleving en in de kwaliteit van wonen, werken en winkelen. Op 9 juni 2004 biedt het College van Nieuwegein de raad zijn jaarverslag 2003 aan. Dit jaarverslag bestaat uit een verslag van de activiteiten die het college het afgelopen jaar heeft ondernomen en de financiële gevolgen daarvan. Met het jaarverslag krijgen de gemeenteraad en de burgers inzicht in de financiële situatie van de gemeente. Zo kunnen gemeenteraad en burgers controleren waar het gemeenschapsgeld aan uitgegeven wordt. De afgelopen jaren sloot de jaarrekening van de gemeente Nieuwegein doorgaans positief. In de jaarrekening wordt de financiële positie van het grondbedrijf en die van de Algemene Dienst tezamen gepresenteerd. Voor de overzichtelijkheid bespreken we hierna eerst de resultaten van de Algemene Dienst en daarna die van het grondbedrijf.

Algemene Dienst

Rekeningresultaat
De Algemene Dienst heeft dit jaar een rekeningresultaat van 3,9 miljoen euro positief. Het geld dat beschikbaar is voor de Algemene Dienst wordt uitgegeven aan de reguliere taken van de gemeente. Dit jaar is niet al het begrote geld uitgegeven doordat een aantal werkzaamheden nog niet volledig is afgerond. Het betreft hier de reconstructie van het gebied rond De Oude Sluis, de inhaalslag op de bestemmingsplannen en diverse investeringen in de openbare ruimte, zoals wegen en bruggenonderhoud. Het college wil de raad daarom voorstellen om van het overschot een bedrag van ¤ 3,1 miljoen opnieuw ter beschikking te stellen om in 2004 deze werkzaamheden alsnog te kunnen uitvoeren.

Wat is daarvoor gedaan?
Het afgelopen jaar is weer flink veel geld en energie gestoken in de stad en de Nieuwegeinse samenleving. Naast het uitvoeren van de reguliere werkzaamheden is ook een aantal langlopende knelpunten tot een goed einde gebracht en zijn nieuwe initiatieven genomen. Te noemen zijn de volgende zaken:


* De reorganisatie van de brandweer is voltooid, waardoor er kan worden begonnen met een dagdienstbezetting.

* De invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand heeft ingrijpende gevolgen voor de inwoners en de organisatie. Het college heeft geprobeerd de ruimte die de wet bood maximaal te benutten, zodat een zo sociaal mogelijke invulling kan worden gerealiseerd.
* Verder is het college begonnen met een groot investeringsprogramma voor de schoolgebouwen in Nieuwegein.

* In 2003 is ook gestart met de voorbereiding van de discussie Nieuwegein Kiest! In gesprekken tussen burgers, instellingen, bedrijfsleven en gemeentebestuur worden daarin belangrijke keuzes gemaakt in de ambities en de rol van de gemeente in de toekomst.

Het grondbedrijf

Rekeningresultaat
Voor de jaarrekening van het grondbedrijf geldt een ander verhaal. Het grondbedrijf heeft een eigen onderdeel in de gemeentelijke begroting om bouwactiviteiten tot een goed einde te brengen omdat deze activiteiten over meerdere jaren lopen. Ieder jaar wordt bekeken of de financiën in de pas lopen met de oorspronkelijke plannen. Voor onvoorziene tegenvallers is vanuit een deel van het geld dat door de jaren heen is verdiend met verkoop van grond een reserve gevormd die thans 42 miljoen euro bevat. Hieruit kunnen nieuwe bouwprojecten worden gerealiseerd. Elk jaar bekijkt het grondbedrijf met de zogenaamde risicoanalyse hoeveel geld er in de reserve beschikbaar moet blijven om de risico's van de bestaande bouwprojecten af te dekken. Het grondbedrijf sluit met een negatief resultaat van ¤ 25 miljoen. Dit komt omdat er deze jaarrekening is gewerkt met nieuwe verslaggevingregels voor grondexploitaties die de raad van Nieuwegein in oktober 2003 heeft vastgesteld. De bestaande regels waren verouderd.

De kern van de nieuwe regels is dat i.t.t. de bestaande regel dat winst pas wordt verantwoord in de boeken als deze daadwerkelijk is gerealiseerd, voor een investeringsproject dat zich naar verwachting niet meteen terug zal verdienen een zogenaamde voorziening wordt getroffen. De raad besluit dan op het moment dat het project van start gaat, deze investering voorafgaand reeds te 'betalen'. Dus in plaats van een grote reserve hebben we nu een kleinere reserve. Daartegenover staat dat we nu beter dan in het verleden financiële nadelen hebben afgedekt. Met de nieuwe regels wordt dan ook een beter beeld gegeven van de grondexploitaties.

Nieuwegein heeft een aantal grote projecten lopen om de kwaliteit van de stad te verbeteren: De Binnenstad, Vreeswijk, Het Klooster en Lekboulevard. Voor deze projecten zijn voorzieningen getroffen. De laatste drie projecten zijn door de raad inmiddels goedgekeurd. Hoewel het strikt genomen nog niet nodig was om een voorziening voor de Binnenstad te treffen (plan is nog niet vastgesteld), heeft het college besloten dit toch te doen voor een goede en juiste weergave van de financiële positie. De jaarrekening geeft nu een beter inzicht in de financiële positie doordat de investeringsprojecten die geld kosten, zijn afgedekt.

Bouwen in 2003
Nieuwegein zit op dit moment in een investeringspiek wat betreft het grondbedrijf. Op veel locaties in Nieuwegein wordt gebouwd of gaat gebouwd worden. Het afgelopen jaar is er weer een flinke impuls gegeven voor nieuwe woningen. Zo is in Blokhoeve de eerste paal geslagen voor een serie van 700 woningen. Ook in Nieuw vreeswijk is de eerste paal geslagen. In het project Bosruiter zijn 23 woningen opgeleverd. Binnenkort zal gebouwd gaan worden in Galecopperzoom. Op termijn komen ook Lekboulevard en Binnenstad toe aan bouwen. Het bouwen op bestaande locaties is een stuk duurder dan bouwen op de zogenaamde uitleggebieden. Uitleggebieden kunnen tegen veel minder kosten bouwrijp gemaakt worden. De uitleggebieden zijn nu bijna allemaal volgebouwd. Nieuwe projecten zullen dan ook op bestaande locaties gerealiseerd moeten worden. Dat is duurder, omdat bestaande bebouwing moet worden aangepast of gesloopt.

Reeds geïnvesteerde bedragen afboeken
Om de kwaliteit van de stad op het gebied van wonen, werken en winkelen te vergroten, is in het verleden een aantal grote projecten gestart. Kwaliteit verbeteren kan alleen als de gemeente bereid is om hierin te investeren en om de daarbij behorende risico's te lopen. n.

Binnenstad
Het huidige project Binnenstad bijvoorbeeld, is zo'n 10 jaar geleden gestart omdat er binnen de samenleving veel behoefte was aan een modern gezellig stadshart, met ruimte voor wonen, werken en winkelen. Er is de afgelopen 10 jaar veel werk verricht in de voorbereiding. Er zijn berekeningen, tekeningen en schetsen gemaakt. Er is gesloopt, verhuisd, gepraat met bewoners en het betaald parkeren is voorbereid. Voor al deze activiteiten hebben opeenvolgende colleges bij de raad om krediet gevraagd en deze ook gekregen. Bij de planvorming is altijd binnen deze kredieten gewerkt. In totaal is er de afgelopen 10 jaar zo'n 14,5 miljoen euro geïnvesteerd in de planvorming van de binnenstad. Verwacht wordt dat deze investering niet met opbrengsten kan worden goedgemaakt. Deze afboeking is het eerste deel van de investeringen van de gereserveerde 45 miljoen euro in het nieuwe stadshart.

Het Klooster
Het project Het Klooster nadert nu de exploitatiefase. Het Klooster is een nieuw duurzaam bedrijvenpark. Naar verwachting zal gedurende de gehele looptijd van het project een investering van ¤ 122,8 miljoen nodig zijn. Vanuit voorzichtige berekeningen van de grondopbrengst verwacht het college dat aan het eind van de looptijd in elk geval ¤ 114,1 miljoen terugverdiend kan worden. ¤ 8,7 miljoen wordt nu alvast afgeboekt. Daarmee neemt het college alvast een voorschot op het investeren in werkgelegenheid en bedrijvigheid.

Recapitulerend
De Algemene Dienst sluit af met een positief resultaat van ¤ 3,9 miljoen. Er zijn in 2003 grote bedragen geïnvesteerd in de kwaliteit van de stad. Met het afschrijven ineens van de investeringen (noodzakelijke planvoorbereiding) voor de Binnenstad en de verwachte investeringen in Het Klooster sluit de rekening van het grondbedrijf met een negatief resultaat van ¤ 25 miljoen. De totale jaarrekening komt daarmee uit op een negatief resultaat van ¤ 21,7 miljoen. Het resultaat van het grondbedrijf wordt ten laste van de reserve grondbedrijf gebracht. Hierdoor zijn de bekende risico's van het grondbedrijf echter wel afgedekt. De financiële positie van de gemeentelijk grondbedrijf is toereikend om deze ontwikkelingen te kunnen

Invoerdatum 18-5-2004