Ingezonden persbericht


Natuur rond boerderijen in Noord-Holland in themanummer

In een speciaal themanummer besteedt Tussen Duin en Dijk, het natuurtijdschrift van Noord-Holland, aandacht aan de boerderijen in onze provincie. Het accent ligt vooral op de natuurwaarden in en rond de boerderijen maar ook wordt stilgestaan bij de cultuurhistorische waarden van erven en boerderijen.

Noord-Holland is rijk aan verschillende soorten boerderijtypen die zeer kenmerkend zijn in ons open landschap, van de West-Friese Stolp tot de Hooihuisboerderij. Bij die boerderijen vinden we erven die vaak het resultaat zijn van een eeuwenoude wisselwerking van boeren en een weerbarstig landschap waarin zij de landbouw probeerden te bedrijven. De ecologische betekenis van die erven kan groot zijn, maar hangt sterk af van de inrichting. De laatste decennia zijn er negatieve ontwikkelingen zoals de toegenomen hygiëne die op de natuur nivellerend heeft gewerkt. Anderzijds is er juist de laatste jaren ook weer meer aandacht voor de aanleg en herstel van erfbeplanting. Een bijzonder landschapselement op de boerenerven zijn de oude hoogstamfruitboomgaarden. Kent u de Lunterse pippeling en de Oomskinderpeer? In één van de artikelen wordt aandacht besteed aan oude fruitrassen en de boerenbongerds die we vooral nog kunnen aan treffen in oude droogmakerijen zoals de Beemster en in West-Friesland. In de boerderijen treffen we typische boerderijvogels aan als de kerkuil, steenuil en de boerenzwaluw die in de gebouwen een broedplaats vinden. De boerenzwaluw is een soort die bij een boerderij hoort waar vee wordt gehouden. In diverse bijdragen wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van die soorten. De ontwikkeling van broedvogels rond de boerderijen wordt in een historisch perspectief geplaatst waarin soorten komen en gaan. Vooral door steriliteit van de erven hebben een aantal zaadeters het moeilijk, zoals de kneu, terwijl de laatste jaren juist een opmars laat zien van de bosvogels.
Boerenerven zijn in het relatief kale polderland vaak oases voor vlinders zoals dagpauwoog en kleine vos maar ook voor het landkaartje. Ook amfibieën zoals de kleine watersalamander vinden een plekje op boerenerven. Zij zoeken daar in de winter relatief warme vorstvrije plekjes, bijvoorbeeld onder stenen of composthopen om daar de winter door te brengen. Dit en nog veel meer is te lezen in het themanummer Boerderijen van Tussen Duin en Dijk.

Het themanummer is in een oplage van 1500 exemplaren verschenen en verspreid onder de abonnees van Tussen Duin en Dijk, ondersteuners van de Boerderijenstichting Noord-Holland/Vrienden van de Stolp. De uitgave is mogelijk geworden door ondersteuning van Landschap Noord-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Een abonnement op dit mooie en informatieve kwartaalblad kost slechts EUR 12,50. U kunt zich aanmelden als abonnee door een briefje met naam en adres te versturen naar Landschap Noord-Holland. T.a.v. Abonneeadministratie Tussen Duin & Dijk, Antwoordnummer 263 (postzegel niet nodig) 1900 VB Castricum.

Meer informatie vindt u op de website www.tussenduinendijk.nl

//////////////////////////

Nadere informatie kunt u vragen aan Frode Numan,
redactie@tussenduinendijk.nl. Bespreekexemplaren kunt u opvragen bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, 0251-362762.