Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 144 JU
Datum: 18 mei 2004

Stand van zaken "Wad ik heb je lief" 3

51e proefjaar verantwoord droogvallen op de Waddenzee

Uit de evaluatie van de nieuwe afspraken over droogvallen op het wad over 2003 blijkt dat nog niet alle recreanten die zich op het wad bevinden de Erecode "Wad ik heb je lief" kennen. Eigenaren van honden laten hun honden nog regelmatig onaangelijnd over het wad lopen. Deze loslopende honden jagen dan vaak vogels op. Daarnaast betreden recreanten soms afgesloten broed- en foerageergebieden. Dit zorgt voor verstoring van de kwetsbare natuur in die gebieden. De vorig jaar opgestelde Erecode is daarom vanwege de start van het nieuwe vaarseizoen weer breed in het waddengebied verspreid. Overheden en watersportorganisaties hebben zich hier de afgelopen weken voor ingezet, met als doel de waddenrecreanten te informeren over de noodzaak voorzichtig te zijn in deze kwetsbare natuur.

In het waddengebied geldt voor recreanten de Erecode "Wad ik heb je lief". In deze Erecode staat beschreven hoe recreanten van het wad kunnen genieten zonder de natuur te verstoren. De Erecode is de basis van een proef met afspraken over droogvallen waarmee het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit directie Noord, de Waddenprovincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland en de Waddengemeenten in 2003, in samenwerking met diverse belangenorganisaties, zijn gestart. Volgens deze afspraken is het schippers toegestaan hun schip op de waddenzee droog te laten vallen buiten 200 meter van de betonning of bebakening. Voorwaarde hierbij is dat de schippers en opvarenden van droogvallende schepen zich houden aan de bestaande Erecode "Wad ik heb je lief". Jaarlijks wordt de balans opgemaakt. Als men zich houdt aan de Erecode mag er op meer plaatsen in het waddengebied met schepen worden drooggevallen dan voorheen. Houden recreanten zich niet aan deze Erecode dan volgt een waarschuwing of zelfs een bekeuring.

Dit persbericht is opgesteld namens de Stuurgroep Waddenprovincies. Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met het team Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op www.fryslan.nl

---- --