Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Succesvolle eerste editie Kennemer Open

Afgelopen zaterdag, 15 mei, is de laatste ronde gespeeld van het Kennemer Open schaaktoernooi, voor spelers met een rating tot 2000, georganiseerd door de samenwerkende Haarlemse schaakverenigingen. Na negen zaterdagmiddagen kijken spelers en organisatie terug op een geslaagd evenement. De combinatie van een toernooi voor spelers met een rating tot 2000 en de KNSB/NHSB-wedstrijden van de eerste achttallen van HWP, Het Spaarne en Heemsteedse SC in het als schaaklocatie zeer geschikte Kennemer Lyceum in Overveen is zodanig goed bevallen dat een vervolg in het komend seizoen niet meer dan logisch is. Dankzij de medewerking van leden van alle vijf verenigingen in de Haarlemse regio (naast de drie reeds genoemde ook Bloemendaal en Het Oosten) konden ruim tachtig schakers in een plezierige sfeer negen keer op niveau een serieuze partij spelen, ervaring opdoen en aan hun rating werken.

De eerste editie van het Kennemer Open is gewonnen door Dennis van der Meijden (groep 1, voor spelers met een rating tot 2000) en Mark Grondsma (groep 2, voor spelers met een rating tot 1700). Voorafgaand aan de laatste ronde deelde Dennis van der Meijden de eerste plaats in groep 1 met Han Jansen, maar omdat hij in de zevende ronde de onderlinge partij gewonnen had, had hij alle kansen in eigen hand. In zijn partij tegen Henk Grondsma liet hij er dan ook geen gras over groeien en binnen twee uur was de partij en de toernooizege (7,5 uit 9) binnen.

Op bord twee haalde Han Jansen korte tijd later bakzeil tegen André Meester, die door een bye in de achtste ronde achterop was geraakt bij de koplopers, maar nu Jansen alsnog naar de derde plaats verwees. Op evenveel punten (6,5 uit 9) als Meester en Jansen eindigde, na een overwinning in de zeer boeiende partij tegen Tim Roosink, ook Edwin Poels. Door zijn mindere start in het toernooi (1 uit 3) kwam hij weestandspunten tekort voor een plaats op het podium, maar een eervolle vermelding en forse ratingwinst waren wel zijn deel. Op de gedeelde vijfde plaats (6 uit 9) legden Joeri Piet en Wout van Veen beslag. Beiden wonnen met zwart hun partij in de laatste ronde. Guido Bakker kwam door remise tegen Ton Bodaan op vijf punten en eindigde daardoor samen met Tim Roosink als hoogste jeugdspeler.

In groep 2 volstond een remise tegen zijn laatst overgebleven concurrent Bert Stangenberger voor de 12-jarige Mark Grondsma om de toernooioverwinning (7,5 uit 9) veilig te stellen. Omdat ook de partij op het tweede bord (tussen Hans Spanjersberg en Louis Bongenaar) in remise eindigde wist Stangenberger (6,5 uit 9; 51 wp) zich verzekerd van zilver.
Johan Bleij sloot zijn uitstekende toernooi af met winst op Carel Kuip en hij behaalde daarmee de derde prijs (6,5 uit 9; 48 wp). Op de vierde plaats, met 6 uit 9, eindigde behalve Spanjersberg en Bongenaar ook Jos Landsheer (winst op Klaas Been). Yorick ten Hagen versloeg in de laatste ronde Ger Dekker, bereikte daarmee de ongedeelde zevende plaats (5,5 uit 9) en werd tweede van de jeugd in groep 2.

De volledige eindstand van het Kennemer Open is te bekijken op de website van het toernooi.