Israël en de Bezetten Gebieden Amnesty International biedt nieuw rapport over huisvernielingen in Israel en de bezette gebieden aan de Israelische ambassade aan

Op dinsdag 18 mei zal Amnesty International vanaf 11.15 uur aan de Israelische ambassade In Den Haag een nieuw rapport over huisvernielingen in Israel en de bezette gebieden aanbieden. In het rapport roept Amnesty de Israelische regering op onmiddelijk te stoppen met de onrechtmatige vernieling van huizen en land. 'Deze vernielingen hebben de laatste jaren een ongekende omvang aangenomen en zijn in strijd met de mensenrechten en het internationaal humanitair recht', aldus Amnesty Internatioinal. De Amnesty delegatie zal bestaan uit bestuurslid Johan Scholten en landendeskundige Vanessa Lambrecht. De aanbieding van het rapport is de start van een actie waarbij Amnesty groepen families waarvan de huizen vernield zijn zullen 'adopteren'. Dit 'adopteren' gebeurd in de vorm van schrijfacties richting Israelische autoriteiten. Doel is om er voor te zorgen dat de getroffen families en nieuwe woning krijgen en hun schade vergoed word.

De afgelopen 3,5 jaar zijn meer dan 3000 huizen in Israel en de bezette gebieden, maar ook grote stukken landbouwgrond, vernield door het Israelische leger. Hierdoor zijn 10 duizenden mannen,vrouwen en kinderen dakloos geworden. Volgens de Verenigde Naties zijn de 3 jaar meer dan 3000 huizen in Gaza vernield, evenals10 % van de landbouwgrond. Alleen al in hert vluchtelingenkamp Rafah zijn sinds oktober 2000, meer dan1000 huizen vernield. Op de Westelijke Jordaan oever zijn tenminste 600 huizen vernield.Daarnaast wordt 90% van de muur/het hek op bezet gebied gebouwd.

In de bezettte gebieden worden huisvernielingen veelal uigevoerd als colllectieve straffen voor Palestijnse aanvallen, of om de uitbreiding van Israelische nederzettingen makkelijker te maken.Beide zijn in strijd met het internationaal recht en soms is er zelfs sprake van oorlogsmisdaden. Discriminerend plannings en bouwbeleid maakt het voor Israelische arabieren en Palestijenen bijna onmogelijk om bouwvergunning te krijgen.

In Israel is de vernieling van huizen wegens de afwezighied van een bouwvergunning in de Arabische sector een terugkerend probleem,terwijl het in de Joodse sector niet voorkomt. Gedwongen verdrijvingen en huisvernielingen worden meestal zonder waarschuwing uitgevoerd, waarbij families weinig of geen tijd krijgen om hun huis te verlaten of hun bezittingen te redden. In de meeste gevallen van huis of landvernieling is er geen toegang tot een rechter.

Amnesty International roept de Israelische regering op om onmiddelijk te stoppen met de onrechtmatige vernieling van huizen en land,inclusief de uitbreiding van Isrelische nederzettingen en het bouwen van de muur/het hek in de bezette gebieden.

De Palestijnse Autoriteit wordt opgeroepen maatregelen te nemen om aanvallen van gewapende Palestijnse groepen op Israelische burgers te voorkomen.

Amnesty International afdeling Nederland