Politie Gelderland-Midden

Nijkerk; groot politieonderzoek hennepplantages afgerond
Publicatiedatum: 18-05-2004

Rechercheurs van de politie Nijkerk (unit Noord) hebben een groot onderzoek afgerond. Daarbij zijn 9 hennepplantages opgerold, in totaal 28 verdachten aangehouden en 2 personenauto's en een geldbedrag in beslag genomen. Twee verdachten hebben in bewaring gezeten, doch zijn inmiddels in afwachting van de terechtzitting weer op vrije voeten.

Op 14 oktober 2003 begon het onderzoek, omdat de politie de indruk had dat er een hennepplantage in Nijkerk in bedrijf zou zijn. Het onderzoek naar aanleiding van de ontmanteling van deze kwekerijen (er bleken vier kleinere kwekerijen in bedrijf te zijn), brengt de politie bij nog vijf andere kwekerijen in Veenendaal, De Pol, Voorthuizen, Lelystad, Hoevelaken en 's-Gravenhage. In totaal zijn op al deze locaties een kleine vijfduizend planten in beslag genomen en vernietigd.

"Knipsessie"
Op 21 januari kan in een schuur in Nijkerk een knipsessie worden onderbroken. Daarbij wordt 15 kilo aan geknipte toppen van planten in beslag genomen. Zeven verdachten worden daarbij aangehouden. Mannen en vrouwen, in leeftijd variërend van 21 tot en met 49 jaar, afkomstig uit Nijkerkerveen, Nijkerk en Apeldoorn.

Andere aanhoudingen
Uiteindelijk heeft de politie tijdens het onderzoek nog eens 21 verdachten aangehouden. Deze mannen en één vrouw zijn tussen de 21 en 54 jaar oud. Zij wonen in Nijkerk, Apeldoorn, Zeewolde, Harskamp, De Pol, Hoevelaken, Utrecht, Voorthuizen, Lelystad, 's-Gravenhage en Bunschoten-Spakenburg. Zij worden verdacht van uiteenlopende feiten. Een aantal van hen zou kwekerijen gebouwd hebben, van anderen denkt de politie dat zij de eigenaar zijn van kwekerijen of panden waar kwekerijen in werden aangetroffen. Ook handelaars van verdovende middelen worden tijdens het onderzoek aangehouden. Twee mannen uit Nijkerk (32 en 44 jaar) worden door de politie verdacht van de exploitatie van meerdere kwekerijen.

Inmiddels heeft de politie het onderzoek naar deze verboden handel af kunnen ronden. Het proces-verbaal is ter beschikking gesteld aan de Officier van Justitie.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221

---

Ede; politie houdt drie verdachten aan voor diefstallen
Publicatiedatum: 18-05-2004

De recherche in Ede (unit Midden) heeft in maart drie mannen tussen de 28 en 37 jaar aangehouden. Eén van hen woont in Ede, de anderen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. De drie, allen gebruiker van verdovende middelen, worden verdacht van verschillende inbraken en diefstallen. De buit zou verkocht zijn om verdovende middelen te kunnen kopen.

Op basis van het onderzoek verdenkt de politie het gezelschap in ieder geval van diefstallen uit horecagelegenheden en woningen op het Plein, de Parkweg, de Nieuwe Maanderbuurtweg, het Kuiperplein en het Maandereind in Ede. De feiten zouden tussen oktober vorig jaar en 10 februari van dit jaar zijn gepleegd. Daarbij zijn geld, eet- en drinkenswaren, een autoradio/CD speler en enkele andere huishoudelijke artikelen buit zijn gemaakt. Er is zelfs een feit bekend geworden, waarbij de heren elkaar zouden hebben bestolen (geld en een telefoon). Al met al redenen genoeg voor de politie om proces-verbaal tegen het gezelschap op te maken.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221

---