Gemeente Reimerswaal


Eerste startbijeenkomsten Vitaal Reimerswaal aan zet een succes

Nog twee startbijeenkomsten!

De groep 55-plussers vormt een steeds groter deel van de totale bevolking. Dit is in de gemeente Reimerswaal niet anders. Daarom is in Reimerswaal een project ouderenproof gestart en dat is uniek in Zeeland! Soortgelijke ouderenproofprojecten zijn in verschillende andere provincies met succes afgerond. De meeste 55-plussers zijn nog zeer vitaal en ze willen dat graag zo lang mogelijk blijven. Het doel van het project Vitaal Reimerswaal aan zet is dat ouderen zelf de gemeente de maat nemen en nagaan of Reimerswaal op dit moment en over tien tot vijftien jaar ouderenproof is.
55-plussers aan het woord De Seniorenraad Reimerswaal heeft samen met de gemeente besloten een zogenaamd project Ouderenproof te starten. In Reimerswaal heet dit Vitaal Reimerswaal aan zet en deze werkwijze is uniek in Zeeland. Het doel hiervan is om 55-plussers te laten inventariseren wat er (nog) moet gebeuren om de ouderen in Reimerswaal de komende 10 à 20 jaar naar tevredenheid te kunnen laten leven en ouder worden. Het is de bedoeling 55-plussers te vragen en te stimuleren mee te denken en mee te praten over het ouderenbeleid, over de wensen en behoeften voor de toekomst, over de te realiseren voorzieningen en maatregelen en gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan de gemeente, in uw eigen dorp op onderzoek te gaan enzovoort. Zij zijn dus aan het woord om te vertellen wat er moet gebeuren om in de gemeente Reimerswaal prettig oud te kunnen worden, want zij zijn bij uitstek de deskundigen om aan te geven wat er in uw eigen woonplaats nodig is om er gezond en prettig oud te kunnen worden. Eerste resultaten startbijeenkomsten een succes De startbijeenkomsten in Hansweert, Kruiningen, Yerseke en Krabbendijke zijn achter de rug. De aanwezige 55-plussers lieten zich niet onbetuigd. Ze voelen zich duidelijk betrokken bij hun woon- en leefomgeving. Veiligheid was bijvoorbeeld in Hansweert een belangrijk aandachtspunt, maar ook de (winkel)voorzieningen die bijdragen aan de bedrijvigheid en sociale contacten. In Kruiningen werd gesproken over geparkeerde autos op het trottoir en slecht begaanbare trottoirs. Dat tegenwoordig bijna alle informatie via de computer moet worden opgevraagd was voor velen een bron van ergernis. Volgens de aanwezigen heeft lang niet iedereen een computer en voelt men zich daardoor verstoken van informatie. Voldoende ouderen woningen, een veilige woonomgeving, bereikbare zorg waren andere onderwerpen van gesprek. Mensen in Yerseke vonden mobiliteit de moeite waard. Wat als je minder vitaal wordt en er geen bus meer rijdt? Een suggestie die uit de aanwezigen naar voren kwam was het opzetten van een eigen vrijwilligersvervoersdienst. Alle aanwezigen vonden: gemeenschapszin moet terug de dorpen in! In Krabbendijke waren de onderwerpen: het mogelijk verdwijnen van volkstuintjes voor een nieuw trapveld, lamsoren snijden en het als oneerlijk ervaren vergunningensysteem daarvoor, maar ook het verdwijnen van zitbankjes in de Nieulandestraat of het sowieso te weinig bankjes in het dorp kwamen aan de orde.

Startbijeenkomsten in Rilland en Waarde

Er volgen nog twee startbijeenkomsten, te weten: in Rilland op 27 mei om 19.30 uur in Luctor et Emergo gastspreker is nog onbekend en

in Waarde op 9 juni om 19.30 uur in het dorpshuis met als gastspreker de heer H. Eversdijk (gemeenteraadslid en oud-lid van de Tweede Kamer).

De projectgroep hoopt en verwacht dat de betrokkenheid Rilland en Waarde minstens even goed zal zijn en dat veel 55-plussers zich ook hier aan zullen melden om actief mee te doen aan dit project.

Geen startbijeenkomst bezocht en toch interesse?

Mensen van 55 jaar en ouder die tot nu toe geen kans zagen naar een startbijeenkomst te komen en ook voor Rilland en Waarde zijn verhinderd, kunnen zich toch aanmelden om mee te doen in een themagroep of informatie opvragen bij: Jobien Vermuë, Gemeente Reimerswaal, telefoon: 0113 395275 of per e-mail: j.vermue@reimerswaal.nl.

Organisaties en instellingen onderschrijven Vitaal Reimerswaal aan zet

Diverse organisaties en instellingen uit Reimerswaal, zoals brandweer, woningbouwvereniging, politie, vrijwilligersorganisatie, ondersteunen het project Vitaal Reimerswaal aan zet en ondertekenden daarvoor op 12 mei jl. een convenant. Zij verklaren hiermee dat zij de doelstellingen van Vitaal Reimerswaal aan zet van harte onderschrijven en de nodige inspanningen zullen leveren om het project in Reimerswaal te laten slagen. Zij zullen zich inzetten om gedurende de looptijd van het project, maar ook daarna bij de realisatie hun inbreng te leveren. Naast de Reimerswaals organisaties onderschrijven ook verschillende welzijnsorganisaties in de regio De Bevelanden het project. De verschillende themagroepen kunnen bij alle organisaties en instelling terecht voor informatie en advies.

Samenstelling projectgroep Vitaal Reimerswaal aan zet

In de projectgroep zitten: Marjan de Koster, Rilland (voorzitter), Huib Eversdijk, Rilland (vice-voorzitter), Gerard Mourik, Rilland (lid en voorzitter Seniorenraad), Peter Polderman, Yerseke (lid) en Adrie Hennekij, Krabbendijke (lid).
(Geplaatst op: 18-05-2004)