Dienstenbond CNV

Brief aan omroep werkgevers
18-05-2004

Werkgeversdelegatie Publieke Omroep,

t.a.v. de heer F. Maréchal, voorzitter

In vervolg op het door ons opgeschorte CAO-overleg berichten wij u als volgt:

Zoals toegezegd hebben wij een aantal ledenraadplegingen gehouden waarin wij de leden hebben gevraagd om hun oordeel te geven over de werkgeversvoorstellen.

Laten we er geen doekjes om winden: onze leden beschouwen de door u gedane voorstellen als een regelrechte belediging aan het adres van alle omroepmedewerkers. De voorstellen doen op geen enkele wijze recht aan de inzet die de medewerkers plegen om de publieke omroep, juist in deze moeilijke tijden, te blijven maken tot wat hij is.

Daarbij is het niet onbelangrijk om aan te tekenen dat het omroeppersoneel zich bereid had verklaard om een behoorlijke concessie te doen in de CAO voor 2004 door geen structurele looneis te stellen. Hieraan werd de voorwaarde gekoppeld dat er op andere terreinen dan het structurele loon behoorlijke afspraken gemaakt zouden kunnen worden.

De wijze waarop u deze handreiking heeft opgevat, door deze slechts te beantwoorden met een opsomming van een fors aantal extra verslechteringen van de CAO is bij onze leden zeer slecht gevallen.

Uit de gezamenlijke ledenraadplegingen is naar voren gekomen dat een belangrijk deel van de door u gedane voorstellen voor onze leden onbespreekbaar is.

Voorts werd duidelijk gemaakt dat juist dit CAO-jaar benut zou moeten worden om ondermeer de contractenproblematiek op een fatsoenlijke wijze in de CAO te regelen. Daarnaast verdienen ook al onze overige voorstellen een serieus antwoord van uw zijde.

Dit heeft er ons toe gebracht om in deze brief u aan te geven welke voorstellen uit uw brief volstrekt onbespreekbaar zijn, welke, zij het in aangepaste vorm op de agenda geplaatst kunnen worden en welke onderwerpen wij zelf absoluut besproken willen zien.

De volgorde van uw brief aanhoudend:


1.1 Afspraken uit protocol 2002/2003
De overzichten van het doorstromingsonderzoek alsmede de uitspraak van de arbiter inzake extra tijdscompensatie bij nachtdiensten zijn nog niet in ons bezit. Graag ontvangen wij hiervan een exemplaar.

Verlaging kostenniveau van de CAO
Alle onderdelen van het voorstel loongebouw zijn wat ons betreft onbespreekbaar. U zet met deze voorstellen een streep door een belangrijk aantal afspraken die op grond van onafhankelijke salarisonderzoeken aan de CAO zijn toegevoegd.

Het onderdeel arbeidsongeschiktheid willen wij als agendapunt bespreken, uiteraard zonder dat wij ons op voorhand uitspreken over de haalbaarheid van uw voorstellen.

Het afschaffen van de beëindigingspremie is onbespreekbaar. Wel zou er aan de bestaande regeling een onderdeel moeten worden toegevoegd, een pro rato-bepaling, zodat misbruik van de bestaande regeling wordt voorkomen.

Flexibiliteitvergroting bij contracteren
Het voorstel zoals door u geformuleerd is onbespreekbaar. Graag maken wij de contractenproblematiek bij de omroep bespreekbaar, maar daarbij vormt het door u gekozen vertrekpunt geen constructieve benadering.

Graag zouden wij in dit verband een serieuze reactie van uw kant zien op de door ons gedane voorstellen in onze voorstellenbrief.

Pensioen
Wij zien de beheersbaarheid van de pensioenen als een bespreekbaar agendapunt. Daarbij gaat het ons om het betaalbaar houden van de pensioenpremies en de TOP-regeling in samenhang met de kwaliteit van de regeling.

Ook zou kunnen worden gekeken naar een opbouw van pre-pensioen vanaf een jongere leeftijd, zodat de werkgeverslasten voor oudere medewerkers niet langer vanaf 45 jaar stijgen.

De verdeling van de premielasten is wat ons betreft niet aan de orde, omdat daarover in de PNO-regeling duidelijke afspraken zijn gemaakt, die de afgelopen jaren in het voordeel van de werkgever hebben gewerkt. Het zou principieel onjuist zijn om daar nu tussentijds aan te gaan sleutelen.


2. E. Diverse voorstellen werkgevers Uw voorstel om de NRD-toeslag af te schaffen dan wel te verlagen is onbespreekbaar. Dit impliceert dat een onderscheid in personeelsgroepen in stand zal moeten blijven.

De door u gesignaleerde problematiek van dagenbergen zou al non-existent moeten zijn indien alle omroepen het cafetariasysteem uit de CAO naar behoren zouden uitvoeren. Over het invoeren van een jaarurennorm, ook door ons zelf als probleem ervaren, zou gepraat kunnen worden.

Raam CAO
Dit onderwerp is voor onze leden onbespreekbaar. De huidige CAO vormt een minimumregeling waaraan alle werkgevers gebonden dienen te zijn.


3. Artikel 18 alsmede schrappen bijlage VIII: reorganisatie Deze onderwerpen zijn onbespreekbaar. Wij hebben zelf dit najaar aangegeven graag een nieuwe omroepbreed sociaal plan/reorganisatieregeling met u te willen afsluiten doch troffen onwil aan de zijde van de omroepwerkgevers. Het handhaven van bedoelde artikelen geeft ons de mogelijkheid om behoorlijke sociale plannen en regelingen bij de diverse omroepen af te sluiten.


3.1.1 Looptijd
Maximaal 12 maanden.


4. Voorstellen vakorganisaties 6 februari 2004 Tenslotte onze eigen CAO-voorstellen, voor zover deze hierboven niet aan de orde zijn gekomen. Wij hebben deze voorstellen aan u verstuurd op 6 februari jl. en nu, ruim 3 maanden later nog immer geen inhoudelijke reactie hierop mogen vernemen. Wij achten het niet meer dan zorgvuldig om een inhoudelijke, schriftelijke reactie te ontvangen die ingaat op alle onderdelen van onze voorstellenbrief.


5. Hoe verder?
Uit het voorgaande mag duidelijk zijn wat voor onze leden de voorwaarden zijn om te kunnen komen tot een hervatting van het CAO-overleg. Kort samengevat, een aantal onderwerpen zijn onbespreekbaar, een aantal onderwerpen kan wat ons betreft op de agenda geplaatst worden. Daarbij verlangen wij een door u uitgesproken bereidheid om de door ons ingebrachte CAO-voorstellen inzake inkomen, verlof, contractering en de overige voorstellen serieus te willen bespreken. Een schriftelijke reactie op de door ons reeds in februari ingediende voorstellen zou wat dat betreft verhelderend kunnen werken.

Graag vernemen wij op de kortst mogelijk termijn van u.