Dienstenbond CNV

Kabinet gooit de deur dicht, maar sociale partners onderhandelen verder
18-05-2004

Op maandag 3 mei heeft het kabinet een brief naar de Tweede Kamer gestuurd en daarin aangekondigd dat ze alle maatregelen van Prinsjesdag 2003 aan de Tweede Kamer voorlegt. Het kabinet wil dus opnieuw het belastingvoordeel bij de opbouw van VUT en prepensioen afschaffen. Hierdoor worden VUT- en prepensioenregelingen onbetaalbaar. Concreet betekent dit dat het voor mensen vanaf 1 januari 2006 moeilijk en in sommige gevallen onmogelijk zal worden om eerder te stoppen met werken.

Het proces
Het kabinet heeft deze stap gezet, omdat de sociale partners, de werkgevers- en werknemersverenigingen op landelijk niveau, nog geen akkoord hebben bereikt over VUT, prepensioen en levensloop ( VPL ). Kabinet en sociale partners hadden in het najaar afgesproken om in april tot een akkoord te komen. Nu dit niet gelukt is, gaat het kabinet haar eigen gang.

Het CNV vindt dit een onverantwoordelijke stap van het kabinet. Zonder sociale partners kan er nooit een goede uitwerking komen van de door het kabinet voorgestelde maatregelen en bovendien komen ook andere afspraken, zoals over loonmatiging, hierdoor onder druk te staan. Dit betekent veel onrust, niet alleen op landelijk niveau, maar vooral ook in bedrijven en sectoren.

Deze CNV mening wordt gedeeld door de andere sociale partners. CNV, VNO-NCW, MK, LTO, FNV en MHP, onderhandelen gewoon verder en laten zich niet afschrikken door de stoere taal van het kabinet. Er wordt hard gewerkt om tijdens het Voorjaarsoverleg op 18 mei aanstaande toch nog een akkoord te kunnen presenteren aan het kabinet.

Inhoudelijke stand van zaken
Het CNV is de onderhandelingen ingegaan met een eigen inzet in een CNV-10-puntenplan. Dit 10-puntenplan is door het Algemeen Bestuur van het CNV vastgesteld en door Doekle Terpstra gepresenteerd.

De kern van het CNV-plan bestond uit de volgende punten:
1. Het moet mogelijk blijven om op 60 jaar te stoppen met werken, door een combinatie van levensloopverlof en prepensioen
2. Sociale partners moeten de mogelijkheid houden om collectieve regelingen te maken voor prepensioen en levensloop. Het CNV verzet zich echter niet tegen individuele keuzemogelijkheden binnen deze collectieve kaders

3. Er moeten goede overgangsregelingen komen.

Het kabinet had in de onderhandelingen al op een aantal punten een beweging naar sociale partners gemaakt, maar is nu dus weer terug bij haar oorspronkelijke plannen:

1. Het afschaffen van de fiscale faciliteiten voor VUT en prepensioen Over de premie die betaald wordt voor VUT en prepensioen wordt geen belasting geheven. Het is dus fiscaal vriendelijk om voor VUT en prepensioen te sparen en alle regelingen van pensioenfondsen zijn hier ook op ingesteld.

Indien dit afgeschaft wordt, betekent dit ten eerste dat oudere werknemers later met VUT of prepensioen kunnen, omdat het duurder wordt, ten tweede betekent dit voor jongere generaties een duurder prepensioen, omdat alles uit het nettoloon, zonder fiscaal voordeel, gespaard moet worden. In de praktijk zal het er op neerkomen dat de VUT en prepensioenregeling gaan verdwijnen, omdat het te duur wordt om ze in stand te houden.
2. Levensloopregeling
In plaats van het fiscale kader voor VUT en prepensioen presenteerde het kabinet een levensloopregeling. Het doel van de regeling is het mogelijk maken van verlofperiodes voor werknemers. Hierdoor krijgen werknemers de mogelijkheid om de drukke periode in het midden van de levensloop te verlichten door verlof, bijvoorbeeld voor studie of zorgtaken.

Het kabinet stelde voor om werknemers de mogelijkheid te bieden om maximaal 1,5 jaar aan verlof te sparen met 100% van het loon of 2,1 jaar verlof voor 70% van het loon. Een werknemer mag volgens het kabinetsvoorstel maximaal 12% van het brutoloon per jaar fiscaalvriendelijk sparen. Dit betekent dat een werknemer na 12,5 jaar volledig sparen, anderhalf jaar verlof kan opnemen. Als het saldo wordt gebruikt, mag het binnen de bovengenoemde kaders weer worden aangevuld.

Hoe nu verder?
De sociale partners onderhandelen verder over een akkoord over VPL. Dit akkoord willen we vervolgens aanbieden aan het kabinet ter bespreking op het Voorjaarsoverleg op 18 mei. Na 18 mei zullen alle leden van de CNV bonden worden geïnformeerd over de uitkomsten van het overleg. De leden krijgen dan de gelegenheid om te reageren op een eventueel akkoord of op de maatregelen van het kabinet. Dat kan dan via telefoon, e-mail en op ledenbijeenkomsten die het CNV in alle delen van het land zal organiseren.

Voor actuele informatie is de site van de CNV Vakcentrale, www.cnv.nl. de beste bron.