Gemeente Soest

Zomerschoon Soest 2004

Datum: 18/05/2004

Zomerschoon Soest 2004: handen uit de mouwen

Samen werken aan een fijne buurt om in te wonen, werken en te spelen. Dat is niet alleen nodig, dat is ook leuk! In 2004 was Zomerschoon van 10 tot en met 13 mei voor de medewerkers en bestuursleden van de gemeente, vrijdag 14 mei voor de scholen en zaterdag 15 mei voor de bewoners in de wijken, buurten en straten. Een korte weergave van de Zomerschone dingen die er in Soest 2004 zijn gebeurd.

De gemeente trok de straten in
Afgelopen maandag tot en met donderdag gingen 45 ambtenaren, raads- en bestuursleden in zeven ploegen samen met bijna alle buitendienstmedewerkers de straten in om de handen uit de mouwen te steken. Er werden onder meer straatjuwelen gewassen, plantjes aangeplant, er werd onkruid verwijderd en zwerfvuil geruimd. Behalve dat verschillende buurten werden opgefleurd, vonden veel deelnemers het leuk om elkaar actief te ontmoeten en te zien wat er in de wijken in de openbare ruimte zoal gebeurt. En dat is nogal wat! Met dank aan de sponsoren Do Schat en de Albert Heijn aan de Smitshof die de zeven ploegen hebben voorzien van eten en drinken.

Schone scholen
Op maar liefst twaalf scholen werd in 2004 aan Zomerschoon meegedaan. De leerlingen maakten met elkaar de omgeving van hun schoolplein schoon en netjes. Do Schat zorgde er weer voor dat alle leerlingen vooraf een krentenbol kregen. Op de Postiljonschool in Soesterberg nam wethouder Krol jury rapporten in ontvangst van de groepen 5 en 6 die het groen in de buurt van de school hadden beoordeeld. Daarnaast gingen verschillende groepen 7 en 8 letterlijk de hei op om jonge aanwas uit te dunnen.

Straatstuntprijzen voor bewonersgroepen
Dit jaar waren er elf bewonersgroepen actief. Het mooie weer zorgde er zaterdag voor dat het ook overal een feest werd. Ook dit jaar werden er door wethouder Harry Witte Straatstuntprijzen uitgedeeld, te weten 100 euro
Het wijkbeheerteam De Eng kreeg de prijs vanwege haar actie met minstens vijftig buurtkinderen die samen met wijkbeheerteamleden de buurt vrij van zwerfvuil maakten. Alle kinderen droegen Zomerschoonpetjes. Vrouwen uit de buurt hadden voor Turkse hapjes gezorgd en een ijscokraam maakte het geheel af. Het buurtcomité Boekweitland voegde zich bij het wijkbeheerteam om de tuinen van Groot Engendaal aan te pakken.
Het wijkbeheerteam Klaarwater verdiende de prijs vanwege het grote aantal mensen dat paraat was om het park Honsbergen schoon te maken. Met veel enthousiasme werden in het park met wegenverf hinkelbanen geverfd. De kinderen hielpen mee door de gemeente aangeleverd 'verse' zand in de zandbak te verspreiden. Ook het terras achter het complex Honsbergen kreeg een grote beurt en werd direct met tafels, stoelen en parasollen in gebruik genomen!

Het wijkbeheerteam Smitsveen kreeg ook een prijs. Zij hadden twee acties op poten gezet. Op de Smitshof werden plantjes verkocht om de bloembakken die vorig jaar tijdens Zomerschoon waren verkocht opnieuw te vullen. Op de Ereprijsstraat waren ongeveer tien Turkse en Marokkaanse jongeren actief die onder begeleiding van Wijkbeheerteamleden de straat schoonmaakten.
De skaters aan de Dorpsstreek vielen ook in de prijzen. Ongeveer twintig skaters hielden voor een groot buurt publiek een skatewedstrijd. Vooraf en na de wedstrijd werd het terrein door de jongeren Zomerschoon gemaakt. 's Avonds hielden de skaters nog een barbecue.

Vluchtelingenwerk
Vluchtelingenwerk deed dit jaar voor het eerst mee aan Zomerschoon en sleepte direct een prijs in de wacht! Met ongeveer 15 medewerkers werd de Smitsweg aangepakt, waaronder tien vluchtelingen. De deelnemers vonden het een geslaagde actie.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer