European Commission

IP/04/652

Brussel, 18 mei 2004

Commissie keurt fusie van UPC en Noos goed

De Europese Commissie heeft vandaag haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen overname van de Franse kabelexploitant Noos door UPC, zelf ook een kabelbedrijf dat op zijn beurt in handen is van Liberty Media. De operatie levert geen bezwaren op uit het oogpunt van de mededinging.

Op 4 april 2004 ontving de Commissie de kennisgeving dat UPC het bedrijf Noos wil kopen van de Franse groep Suez.

UPC en Noos zijn twee kabelexploitanten die op een aantal markten in Frankrijk actief zijn, met name betaaltelevisie, verwerving van televisie-inhoud, internet, telefoon en
telecommunicatie-infrastructuur. France Telecom Cable en NC Numéricable, (een onderdeel van de Vivendi-groep) zijn de andere twee exploitanten op de Franse kabelmarkt, die grotendeels onderontwikkeld is en concurreert met andere technologieën, zoals de transmissie van televisie, internet en telefonie per satelliet, ADSL en andere landlijnen.

Hoewel UPC door de operatie de grootste wordt op de Franse markt voor betaaltelevisie per kabel, zal zij slechts een bescheiden aandeel hebben op de totale betaaltelevisiemarkt, in vergelijking met Canal+, het toonaangevende bedrijf voor betaaltelevisie, en zelfs TPS, de andere grote exploitant van betaaltelevisie per satelliet in Frankrijk. Voorts zal France Telecom de onbetwiste marktleider blijven voor internet- en telefoniediensten.

Uitgaande van een relevante markt die beperkt wordt tot die voor betaaltelevisie per kabel, kwam de Commissie tot de vaststelling dat UPC voldoende concurrentie zal ondervinden van NC Numéricâble en France Telecom Cable, niet alleen omdat zij merkbaar aanwezig zijn op de markt voor betaaltelevisie per kabel, maar ook vanwege hun sterke aanwezigheid op aangrenzende markten zoals die van de verstrekking van televisie-inhoud, betaaltelevisie per satelliet en ADSL, internet en telefonie.

De Commissie stelde voorts vast dat er ook geen gevaar was dat televisiezenders van de kabeltelevisiemarkt zouden worden uitgesloten, en dat de combinatie van UPC en Noos misschien juist expansiemogelijkheden biedt voor kabeltelevisie in Frankrijk.

Achtergrond

UPC is een onderdeel van UnitedGlobalCom (UGC), een toonaangevende, internationale verstrekker van video-, spraak- en internetdiensten via breedband, met activiteiten in 14 landen. UGC staat zelf onder de zeggenschap van Liberty Media, een internationaal media-, amusement-, technologie- en communicatiebedrijf. Noos is thans in handen van het Suez-concern, dat geleidelijk aan zijn mediabelangen in Frankrijk afstoot.

De transactie vindt plaats op een moment dat de Franse telecommunicatie- en mediawetgeving wordt herzien en versoepeld voor de kabelexploitanten, die tot dusverre bij elke gemeente afzonderlijk een licentie dienden aan te vragen en die geen gebieden van meer dan acht miljoen inwoners konden bedienen.