Bartiméus


voor in de snoezelruimte

Sensopatische borden voor in de snoezelruimte

Binnen het dagactiviteitencentrum (DAC) van Bartimeus in Doorn maken we veel gebruik van de snoezelruimte. Een ruimte die wij binnen het DAC vaak gebruiken om cliënten verschillende prikkels te laten ervaren en te ontdekken. De snoezelruimte werd zelfs zo vaak gebruikt dat er sinds enige tijd een tweede snoezelruimte in gebruik is genomen. Cliënten kunnen daar heerlijk liggen op het waterbed dat de trillingen van de muziek laat voelen. Er is een lichtdouche met allerlei lichtgevende touwen en ook zijn er allerlei zachte zit- en ligplekken.

Bij het in gebruik nemen van de nieuwe snoezelruimte ontstond het idee om een aantal sensopatische borden te maken waardoor het gehoor, het zicht (restvisus), de reuk, en de tast bij cliënten gestimuleerd kan worden.

Op verschillende plaatsen in de nieuwe snoezelruimte hangen gele basisplaten met daarop een aantal rode driehoeken (de hoeken en scherpe randjes van deze driehoeken zijn afgerond).

Ook zijn er 30 sensopatische borden met op de achterkant eveneens een soort driehoek. Deze driehoeken kunnen van bovenaf in elkaar geschoven worden waarna het bord op elk door jou gekozen plek kan hangen. Ook kan je een bord naast een cliënt leggen of op schoot. Voor de borden die men niet op wil hangen is er een kast waar deze in teruggelegd kunnen worden.

De sensopatische borden zijn met allerhande materialen bekleed. Er hangen geurzakjes om de reuk te stimuleren, muziekdoosjes en fietsbellen voor het gehoor, glimmaterialen en lampjes om naar te kijken en veel verschillende materialen om aan te voelen. Lichtschakelaars, springveren, rammelaars, koorden, tapijt, het is er allemaal. Helaas is het moeilijk om het vijfde zintuig, de smaak, te stimuleren in de snoezelruimte. Er zijn nu eenmaal mensen met bijvoorbeeld een voedselallergie waardoor het bijna onverantwoord is om met eetbare dingen te werken. En daarbij mag er in de snoezelruimte uit hygiënisch oogpunt niet gegeten en gedronken worden.

Andere interessante informatie

Dagactiviteiten