Ingezonden persbericht


International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 18 mei 2004

IFFR's Hubert Bals Fonds selectieronde voorjaar 2004 steunt 39 filmprojecten

In de selectieronde voorjaar 2004 kent het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam in totaal Euro 525.000 toe aan negenendertig niet-Westerse filmmakers. Onder de films die bijdragen voor distributie in eigen land ontvangen zijn WHISKY (een ex-CineMart project) van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll en DAYS OF SANTIAGO, een ontdekking uit de VPRO Tiger Awards Competitie 2004. VISITING UNCLE IDRIZ, de openingsfilm van het Sarajevo Film Festival 2004, is een van de filmprojecten die een bijdrage ontvangen. Steun voor postproductie ontvangen onder meer STORY UNDONE van Hassan Yektapanah en Santiago Loza's CUATRO MUJERES DESCALZAS. Het Hubert Bals Fonds steunt verder het trainingsinstituut IMAGINE opgericht door de gerenommeerde Afrikaanse filmmaker Gaston Kaboré en gevestigd in Ouagadougou (Burkina Faso).

De drieëntwintig nieuwe filmprojecten die van het Hubert Bals Fonds een bijdrage voor scenario-ontwikkeling ontvangen zijn afkomstig uit landen met een sterk opkomende generatie van onafhankelijke filmmakers als Argentinië, China, Bosnië-Herzegovina en De Filippijnen. Enkele van de filmmakers die HBF-geld ontvangen zijn Zhang Ming (WEEKEND PLOT), Abolfazl Jalili (ABJAD, DELBARAN), Nariman Turebayev (LITTLE MEN) en Boris Khlebnikov (ROAD TO KOKTEBEL). Voor Cannes 2004 zijn vier films geselecteerd die in het verleden bijdragen voor scenario-ontwikkeling kregen van het Hubert Bals Fonds: THE HOLY GIRL (Competitie), CRONICAS (Un Certain Regard), LOS MUERTOS (Quinzaine) en THIRST (Semaine de la Critique).

De projecten die nu van het Hubert Bals Fonds een bijdrage ontvangen voor postproductie zullen naar verwacht worden vertoond tijdens het 34e International Film Festival Rotterdam (26 januari - 6 februari 2005).

Het Hubert Bals Fonds ondersteunt op actieve wijze locale trainingsprojecten in de filmindustrie van zuidelijke cq ontwikkelingslanden. In huidige selectieronde krijgen zeven projecten bijdragen. Daaronder is IMAGINE in Ouagadougou (Burkina Faso). Sinds februari 2003 biedt dit instituut talentvolle jongeren en professionals trainingscursussen in scenarioschrijven, produceren en technische vaardigheden. Filmmaker Gaston Kaboré nam het initiatief tot de oprichting met het doel de Afrikaanse filmindustrie te ontwikkelen.

De najaarsdeadline voor het insturen van aanvragen voor het Hubert Bals Fonds is gewijzigd van 1 september naar 1 augustus.

De complete lijst van de Hubert Bals Fonds selectieronde voorjaar 2004:

Scenario- en projectontwikkeling

ACROSS THE RIVER - Boris Khlebnikov - Rusland
ALIVE - Artan Minarolli - Albanië
VISITING UNCLE IDRIZ - Pjer Zalica - Bosnië-Herzegovina BARAKAT! - Djamila Sahraoui - Algerije
DARK LEGEND - Zhang Ming - China
DE CIERVOS Y MARIPOSAS - Maria Berns - Argentinië
LOS EXILIADOS - Galel Maidana - Argentinië
THE FAMILY THAT EATS SOIL - Khavn de la Cruz - De Filipijnen THE WINDOW - Ivan Bolotnikov - Rusland
THE GHOST IS A LONELY TRAVELLER - Anup Singh - India HEREMIAS - Lav Diaz - De Filipijnen
LOS LADRONES VIEJOS - Everardo Gonzales Reyes - Mexico THE LEGEND OF THE HOLY NET POTATO - Vipin Vijay - India LOVE AND OTHER MALADIES - Tudor Giurgiu - Roemenië MY BROTHER IS ARAFAT - Rashid Masharawi - Palestina LA PERMISSION - Abolfazl Jalili - Iran
PLETENICA - Ines Tanovic - Bosnië-Herzegovina
LA RABIA - Albertina Carri - Argentinië
RAISED FROM DUST - Gan Xiao'er - China
SNOW - Aida Begic - Bosnië-Herzegovina
SUMMER KISSES, WINTER TEARS - Ho Yuhang - Maleisië SUNNY DAYS - Nariman Turebayev - Kazachstan
TRIP - Ju An-Qi - China

Postproductie

O AMIGO DUNOR - Jose Eduardo Alcazar - Paraguay
ANGEL'S FALL - Semih Kaplanoglu - Turkije
O CINEMA, A ASPIRINA E OS URUBUS - Marcelo Gomes - Brazilië CUATRO MUJERES DESCALZAS - Santiago Loza - Argentinië FORGIVENESS - Ian Gabriel - Zuid-Afrika
KEPT AND DREAMLESS - Vera Fogwill & Martin Desalvo - Argentinië STORY UNDONE - Hassan Yektapanah - Iran
WRITING ON EARTH - Ali Mohammad Ghasemi - Iran

Distributie in het land van herkomst

ARSENY TARKOVSKY ETERNAL PRESENCE - Viatcheslav Amirkhanian - Rusland AUGUST SUN - Prasanna Vithanage - Sri Lanka
Back Lot Festivals: IFFR Flies Paramaribo 2004 - Suriname DAYS OF SANTIAGO - Josué Mendez - Peru
MYSTERIUM OCCUPATION - Andrei Kudinenko - Witrusland PHARAOH - Sinisa Dragin - Roemenië
TEHRAN 7:00 A.M - Amir Shahab Razavian - Iran
WHISKY - Juan Pablo Rebella & Pablo Stoll - Uruguay

Workshops en training

Media Art Workshop in Agadir - Marokko
Cinelink (Film Festival Sarajevo) - Bosnië-Herzegovina Imagine - Burkina Faso
Cinemanila 2004 - De Filipijnen
Sud ecriture - Tunesië

Hubert Bals Fonds Awards

Y HE AQUÍ QUE VOLVÍ EL ROSTRO AL CIELO Y ME DI CUENTA DE TODAS LAS INJUSTICIAS QUE HAY BAJO SU CAPA - Julian Hernandez - Mexico, uitgereikt tijdens het Buenos Aires Lab, onderdeel van het 6e Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente, april 2004.

HBF Award uit te reiken tijdens het Cinemanila International Film Festival, De Filipijnen, 24 juni - 5 juli 2004.

Films die mede dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds tot stand kwamen en wereldwijd succes hadden, zijn CRANE WORLD van Pablo Trapero (Argentinië), 25 WATTS van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll (Uruguay), JAPÓN van Carlos Reygadas (Mexico), DIVINE INTERVENTION van Elia Suleiman (Palestina) en UZAK van Nuri Bilge Ceylan (Turkije), winnaar van de Grote Jury Prijs 2003 in Cannes. SILENT WATERS van Sabiha Sumar (Pakistan) won het Gouden Luipaard 2003 in Locarno. FUSE van Pjer Zalica (Bosnië-Herzegovina) verbond het Zilveren Luipaard 2003 opnieuw met het Hubert Bals Fonds nadat diezelfde prijs in 2002 werd toegekend aan de door het fonds ondersteunde film SUDDENLY van Diego Lerman (Argentinië).

Profiel van het Hubert Bals Fonds
Het Hubert Bals Fonds (HBF) is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 34e IFFR vindt plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2005. Het laatste nieuws over het IFFR, het HBF en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het HBF is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het HBF geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de vijfhonderd projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 60% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma: tijdens IFFR 2004 werden dertig nieuwe films vertoond. Regelmatig worden films tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het HBF geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Hivos, NCDO, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer 1 miljoen Euro tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal 10.000 Euro voor scenario-ontwikkeling, 30.000 Euro voor postproductie en 15.000 Euro ten behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, de HBF Awards
Het HBF verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers in ontwikkelingslanden. Tijdens de filmfestivals van Pusan (Zuid-Korea), Buenos Aires (Argentinië), Carthage (Tunesië), Manila (De Filipijnen) en tijdens de filmmarkt in Sithengi (Zuid-Afrika), participeert het HBf in scenarioworkshops. Bij deze gelegenheden kent het fonds een HBF Award toe aan het meest veelbelovende filmproject.

HBF-films in Nederlandse filmtheaters en televisieuitzending Meerdere films die mede tot stand kwamen dankzij een HBF-bijdrage worden aangekocht door Nederlandse distributeurs en uitgebracht in de filmtheaters. In 'Tigers on Tour' brengt het IFFR zelf een aantal van deze films uit. De NPS zendt op zondagmiddagen in de serie 'Wereldcinema' een serie films uit tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.

(einde persbericht)