Gemeente Utrecht

MUZIEKPALEIS UTRECHT FINANCIEEL HAALBAAR

Het plan voor het nieuwe Muziekpaleis is haalbaar. Op basis van een financiële toetsing komt het Utrechtse college van burgemeester en wethouders tot de conclusie dat het mogelijk moet zijn het Muziekpaleis te bouwen binnen de vastgestelde financiële kaders, onder voorwaarde van een sterke risicobeheersing. Het college vraagt daarom de gemeenteraad een krediet te verlenen voor de volgende fase: het maken van een voorlopig ontwerp. Een definitief besluit over de bouw van het Muziekpaleis wordt verwacht in 2005.

De gemeente Utrecht presenteerde in maart de ontwerpstudie voor een nieuw Muziekpaleis van architectstudio Hertzberger. In het Muziekpaleis worden het huidige Muziekcentrum Vredenburg (MCV), het poppodium Tivoli en de Stichting Jazz Utrecht (SJU) ondergebracht. De bestaande grote zaal wordt geplaatst in een groot transparant omhulsel en daarboven komen drie nieuwe zalen. De popzaal is half in de grond geplaatst. B&W noemden de ontwerpstudie "een fraai ontwerp, dat de gemeentelijke ambitie goed weergeeft". Het college kondigde aan zo spoedig mogelijk terug te komen op de financiële haalbaarheid van het plan.

Financiële toetsing
Inmiddels is de haalbaarheid van het ontwerp getoetst op de eerder vastgelegde financiële uitgangspunten: (1) een maximale bijdrage uit de grondexploitatie Stationsgebied van EUR 29 miljoen en (2) een sluitende meerjaren-exploitatie. De toetsing heef zowel intern als extern plaatsgevonden. Het college heeft geconcludeerd dat de risico's zich binnen een aanvaardbare bandbreedte bevinden, dat de risico's beheersbaar zijn en dat er in de volgende fases van het proces nog voldoende sturingsmogelijkheden zijn. Daarmee acht het college het Muziekpaleis financieel haalbaar en vindt zij het verantwoord de volgende fase in te gaan: het opstellen van een voorlopig ontwerp. Het college vraagt daarvoor de gemeenteraad een voorbereidingskrediet van EUR 3,9 miljoen.

Begroting en dekking
De investeringskosten van het gepresenteerde ontwerp zijn begroot op EUR 96,9 miljoen. Het is de bedoeling dat deze door aanpassingen bij het maken van het voorlopig ontwerp met EUR 6 miljoen worden teruggebracht tot EUR 90,6 miljoen. Hiervoor is al een inventarisatie gemaakt.

Dit bedrag komt voor ongeveer de helft uit directe bijdragen, te weten de bijdrage uit de grondexploitatie, fondsen en de exploitatiebudgetten die tijdens de bouwperiode niet gebruikt worden. De andere helft is gedekt door de huur die de Muziekinstellingen gaan betalen. MCV, Tivoli en SJU hebben gezamenlijk een ondernemingsplan opgesteld, inclusief een integrale exploitatiebegroting. De samenwerking van de muziekinstellingen in één Muziekpaleis levert een ingeschat efficiencyvoordeel op van EUR 0,9 miljoen per jaar. Ook dit is getoets en wordt als ambitieus maar gedegen beoordeeld. De exploitatiebegroting geeft voldoende zekerheid voor de fase waarin het project verkeert.

Risico's en sturingsmogelijkheden
Een omvangrijk project als het Muziekpaleis kent in deze fase onvermijdelijk nog risico's. Die liggen bijvoorbeeld nog op het terrein van het ingeschatte efficiencyvoordeel, financieringsvoorwaarden, fondsenwerving, bouwkosten en de invloed van externe factoren (als de voortgang van de gebiedsontwikkeling als geheel). Daar staat tegenover dat in de volgende fases van het proces nog veel sturingsmogelijkheden aanwezig zijn. Al bij het maken van het voorlopig ontwerp wordt bijvoorbeeld gekeken naar besparingen, het genereren van extra inkomsten, gunstiger financieringsvoorwaarden of mogelijkheden om gecombineerd te laten ontwikkelen en/of bouwen door marktpartijen.

Vervolg
De volgende fase van het project is het maken van een voorlopig ontwerp (VO). Dit wordt weer gemaakt door de architectuurstudio van Herman Hertzberger. Voor delen van het ontwerp (zoals het poppodium en het jazzpodium) worden andere gespecialiseerde architecten ingeschakeld.

Er wordt een tijdelijke projectorganisatie ingesteld, waarin het Muziekcentrum Vredenburg samenwerkt met de stichtingen Tivoli en SJU. De samenwerking in het Muziekpaleis brengt voor MCV (nu nog een gemeentelijke dienst) naar verwachting verzelfstandiging met zich mee.

Een definitieve kredietaanvraag voor de bouw van het Muziekpaleis wordt verwacht in 2005. Deze beslissing zal deel uitmaken van een ontwikkelovereenkomst met belegger Corio (voor 13% mede-eigenaar van het huidige MCV) over de ontwikkeling van het hele Vredenburg-gebied. Volgens de planning kan de gedeeltelijke sloop van het huidige Muziekcentrum starten in het najaar van 2006. MCV blijft dan open tot en met het seizoen 2005/2006. Tivoli en SJU kunnen open blijven tot en met het seizoen 2008/2009. In 2010 kunnen de deuren van het Muziekpaleis dan open.

Planning

Stappen Gereed in tijd
Keuze en opdrachtverlening architecten Augustus 2004 Technisch programma van eisen Augustus 2004
Voorlopig Ontwerp Juni 2005
Definitief Ontwerp September 2005
Bouwkredietaanvraag en Bilaterale Ontwikkelovereenkomst Corio September 2005 Europese selectie uitvoerende partijen Januari 2006 Voorbereiding (bouwkundig en installaties) Juli 2006 Sloop November 2006
Uitvoering verbouwing November 2009
Inrichting en ingebruikneming Januari 2010

Noot voor de media:
Meer informatie: Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Casper van Riet, tel. (030) 286 11 48.

Utrecht, 18 mei 2004