Gemeente De Ronde Venen

Voorstel Algemene bijgebouwenregeling verkort procedures 18-05-2004

De procedure voor het aanvragen van een vergunning voor bijgebouwen wordt als het aan college ligt ingekort. Dat is een van de positieve gevolgen van de aanpassing van het bestemmingsplan Algemene bijgebouwenregeling. In dit bestemmingsplan stond een aantal knelpunten waardoor onnodig veel procedures gevoerd moeten worden.

In het voorontwerp bestemmingsplan zijn een aantal knelpunten aangepakt. Zo is op basis van het huidige bestemmingsplan bijvoorbeeld niet mogelijk om medewerking te verlenen aan de bouw van een erker of uitbouw over de gehele breedte van de achtergevel. Hiervoor moet eerst een artikel 19 WRO procedure voor worden gevolgd. Om de procedure niet onnodig te vertragen, wordt het artikel van het bestemmingsplan dat het verlenen van medewerking onmogelijk maakt, vervangen. Daarnaast kunnen er bij hoekwoningen ongewenste situaties ontstaan, omdat bij de aangrenzende rijtjeswoningen een diepere uitbouw aan de achtergevel gerealiseerd kan worden als bij de hoekwoning al aan de zijgevel een bijgebouw (garage) staat. In dat geval is er vaak geen ruimte meer voor bijgebouwen aan de achtergevel, waardoor een verspringend beeld kan ontstaan. Om dit te voorkomen kan nu door middel van een artikel 19 procedure vrijstelling worden verleend. In het nieuwe bestemmingsplan is een vrijstelling opgenomen, waardoor geen artikel 19 procedure meer nodig is.

Het voorontwerp bestemmingsplan zal in de commissie Ruimtelijke Ordening c.a. van 15 juni 2004 besproken worden. Als de commissie ermee instemt, zal het voorontwerp de inspraakprocedure ingaan en wordt het in het wettelijk vooroverleg gebracht.