Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

DEBAT:

Op donderdag 3 juni, aanvang 20.00 uur

Meningen over buiten wonen zijn vaak zwart-wit. 'Volbouwen, desnoods als dorpen'. 'Groen behouden, tenminste voor onze kleinkinderen'. Een aantal belangen en argumenten voor het restrictieve beleid om het buitengebied open te houden kwamen voort uit bezorgdheid. Behoud van het landbouwareaal was er één maar ook het voorkomen dat de stad werd uitgehold door het bouwen van allerlei suburbs in het landelijk gebied. Het contrast tussen de stad en het land werd hiermee decennialang in stand gehouden. De werkelijkheid is anders. Sinds 10 jaar is de vraag gesteld of het restrictieve beleid wel vol te houden is. Met het uitkomen van de Nota Ruimte worden de rode en groene contouren in het beleid definitief losgelaten en is men op zoek naar andere verhoudingen tussen rood en groen. Dit leidt soms tot verrommeling. Helderheid is vaak ver te zoeken. Tegenwoordig gaat men een stap verder: 'rood voor groen'. Lucratieve woningbouw moet geld genereren om groen in stand te houden. Het kan ook andersom ('groen voor rood') zoals de gemeente Utrecht onlangs voorstelde. Dat is allemaal makkelijk gezegd, maar wringt in de praktijk. Het blijkt moeilijk te zijn om de juiste nuance te vinden.

Afgelopen weken hebben veelbelovende architecten en stedenbouwkundigen zich over dit vraagstuk gebogen dat met name zijn beslag kreeg tijdens een week werken in Fort bij t Hemeltje. Dit heeft drie interessante verkenningen opgeleverd over de (on)mogelijkheden van buiten wonen rondom Utrecht. Hun voorstellen waaieren uit naar alle windstreken. Naar de komgronden, naar de veenweidegebieden en naar de heuvelrug. De voorstellen koppelen landschappelijke karakteristieken aan nieuwe inzichten. Er is niet alleen aandacht voor verbeelding, maar ook voor de manier waarop de voorstellen kunnen worden verwezenlijkt. Met andere woorden: wat betekent dit voor de burger. En, is dit wat de burger wenst?

'Buiten wonen' probeert de geijkte meningsvorming te doorbreken. Niet door rood en groen tegenover elkaar te zetten en ook niet om rood en groen louter om financiële redenen aan elkaar te koppelen. Het gaat erom rood en groen door één bril te zien. Dat geeft pas perspectief, zoals de bekende 3D-bril laat zien.

Aorta beoogt hiermee een rol te spelen in de meningsvorming bij de belanghebbenden. De resultaten brengen de discussies over de wenselijkheid van nieuwe woonstrategieën voor het buitengebied naar een concreter niveau. Daarnaast vormen ze een bijdrage aan de visievorming over de toekomst van Utrecht als woonstad in Midden-Nederland en over de weerbarstige relatie tussen de stad en haar kwetsbaar veronderstelde omgeving.

Onder leiding van Jhr. Dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, Oud-commissaris van de Koningin in Utrecht nemen aan het debat deel:

Joris Hogenboom, adjunct-directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht

Eric Luiten, landschapsarchitect BNT Utrecht

Fred Feddes, journalist en publicist

Frank Heyligers, regiomanager AM Grondbedrijf

De masters presenteren voorafgaand aan het debat ieder kort hun voorstellen.

Team 1: Machiel Hopman (Hopman Architecten) en Paul A. Roncken (landschapsarchitect en universitair docent Universiteit Wageningen)

Team 2: Luuk Boelens (van bureau UrbanUnlimited) en Tom Frantzen, (architect)

Team 3: Pepijn Godefroy en Marieke Timmermans (bureau La4sale)

Locatie: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, 3512 JP Utrecht

Toegang: Het debat is gratis toegankelijk.

U wordt verzocht van tevoren te reserveren via Architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Deze masterclass is mogelijk gemaakt door een Belvedère subsidie en sponsoring van Bouwfonds, AM Wonen en Grontmij Advies en Techniek. De locatie tijdens de week werken was ter beschikking gesteld door Staatsbosbeheer. De locatie voor de tussenpresentatie was ter beschikking gesteld door de Projectorganisatie Leidsche Rijn.


---

Noot voor de redactie