Gemeente Ede

nummer 109 / Ede, 18 mei 2004

Gemeente pakt geluidsoverlast hoofdwegenstructuur aan

Gemeente Ede wil de geluidsoverlast van de hoofdwegenstructuur in de komende jaren gaan aanpakken door stil asfalt toe te passen. Als de resultaten van geluidsberekeningen in november gereed zijn, zullen de grootste knelpunten worden bepaald.

De gemeente wil het stille asfalt aanbrengen op wegen die de hoogste geluidsbelasting bij woningen hebben. Dit gebeurt op een natuurlijk moment, bijvoorbeeld bij wegonderhoud of bij werkzaamheden aan het riool. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn opgenomen in meerjarenprogrammas. Dit betekent dat de toepassing van stil asfalt ook wordt uitgesmeerd over vele jaren.
Stil asfalt is vanuit het oogpunt van lawaaibestrijding zeer effectief. De afname van het geluid komt overeen met het halveren van de verkeersintensiteit. Op de Slotlaan en op de van Balverenweg is stil asfalt al toegepast.

Geluidknelpunten
De komende tijd gaat de gemeente gaat de gemeente geluidsberekeningen maken en de geluidknelpunten langs de hoofdwegenstructuur inventariseren. De resultaten zijn in november gereed. Dan zal blijken waar de grootste knelpunten liggen.
De gemeente heeft geld gereserveerd voor de aanleg van ongeveer 9 kilometer stil asfalt.

---