Gemeente Ede

nummer 111 / Ede, 18 mei 2004

Voorlichting over schoolkeuze succesvol

Gemeente Ede wil onderwijsconvenant uitbreiden naar heel Ede

Het onderwijsconvenant tussen de gemeente Ede en de schoolbesturen in de wijk Veldhuizen moet uitgebreid worden tot Ede-stad. Door ook wijken erbij te betrekken waar nu nog geen of slechts in beperkte mate sprake is van segregatie (`witte` en `zwarte` scholen), kan het beste resultaat bereikt worden.

Het onderwijsconvenant in de wijk Veldhuizen is nu bijna 2 jaar in werking. Het heeft ertoe geleid dat de scholen in Veldhuizen met elkaar in gesprek zijn geraakt en dat er sprake is van een gedeelde zorg tussen besturen en scholen over de problematiek van witte en zwarte scholen. De leerlinggegevens van de scholen wijzen op een lichte tendens ten gunste van spreiding, maar we kunnen er geen conclusies aan verbinden. Ook wanneer zich ontwikkelingen voordoen zoals de omvorming van de Prinsenhoef tot Montessorischool, dan zijn de effecten daarvan pas op de langere termijn zichtbaar.

De scholenconsulenten hebben zich de afgelopen periode met name bezig gehouden met het geven van voorlichting aan ouders over het belang van peuterspeelzaalbezoek en het maken van een bewuste schoolkeuze. Sinds kort maken zij daarbij gebruik van een aanpak die ook in andere gemeenten succesvol is gebleken. Aan de hand van adresgegevens uit de GBA (gemeentelijke basis administratie) worden ouders met jonge kinderen nu telefonisch en via huisbezoeken benaderd.

Mede op verzoek van de gemeenteraad heeft het college onderzocht of het mogelijk is het onderwijsconvenant uit te breiden tot Ede-stad. "Voorkomen is beter (en ook makkelijker) dan genezen" is daarbij het motto. Ook uit landelijke ervaringen blijkt dat het heel moeilijk is om een eenmaal ontstane situatie terug te draaien. Juist in wijken waar de problematiek van de segregatie nu nog niet (of minder) speelt, is het belangrijk ervoor te waken dat dit ook in de toekomst zo blijft. Voorlichting aan ouders over een bewuste schoolkeuze is daarbij een belangrijk instrument. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor de scholenconsulenten te handhaven en hun werkterrein tot Ede-stad uit te breiden. Ook wil het college met de Edese schoolbesturen gaan overleggen over verbreding van het convenant.

---