Gemeente Ede

nummer 113 / Ede, 18 mei 2004

Aanpassingen sportparken De Peppelensteeg en Inschoten Twee nieuwe kunstgrasvelden in Ede

Het College van Ede wil twee nieuwe kunstgrasvelden aanleggen in het Peppelensteeggebied in Ede. Als de gemeenteraad instemt dit besluit van Burgemeester en Wethouders, dan wordt er nog deze zomer gevoetbald op kunstgras op een veld op Sportpark De Peppelensteeg en op een veld op Sportpark Inschoten.

Op het sportpark De Peppelensteeg, de thuishaven van de voetbalverenigingen Blauw-Geel55 en Edesche Boys, gaat het om vervanging door een nieuwe toplaag van de huidige zandingestrooide en inmiddels afgeschreven kunstgrasmat. Op sportpark Inschoten, de thuishaven van voetbalvereniging DTS35, wordt een bestaand voetbalveld (het zogeheten B-veld) omgebouwd tot een kunstgrasveld. Dit veld wordt bovendien voorzien van een lichtinstallatie.

Nieuwe generatie kunstgrasvelden
Op beide locaties gaat het om de nieuwste (derde) generatie kunstgrasvelden met een rubber-ingestrooide toplaag. Deze velden zijn speciaal geschikt voor de voetbalsport. Proeven hebben bewezen dat de huidige generatie kunstgrasvelden qua beleving nagenoeg gelijk zijn aan natuurgras. Sporttechnisch en sportfunctioneel voldoen ze aan de hoogste eisen. Mede dankzij de toepassing van de nieuwste vezeltechnieken is het laatste struikelblok, de aanvankelijk hogere slidingweerstand, ook nagenoeg weggenomen. De uitvoering van de aanleg van de velden wordt nauwlettend gevolgd door de goedkeuringsinstantie ISA-Sport, gelieerd aan het NOC/NSF. ISA-Sport treedt ook op namens de voetbalbond, de KNVB.

Noodzaak
In beide gevallen is de noodzaak tot aanleg van kunstgras groot. De huidige kunstgrasmat op sportpark De Peppelensteeg is afgeschreven en versleten en met regulier onderhoud niet meer te herstellen. Dit veld kan zowel voor trainingsactiviteiten als voor wedstrijden absoluut niet worden gemist door beide verenigingen en maakt al sinds 1990 deel uit van het qua aantal teams in competitieverband absoluut benodigde veldenbestand van vijf, inclusief twee keer voor training.

Capaciteitsproblemen
De voetbalvereniging DTS35 ondervindt al jaren problemen met de beschikbare trainingscapaciteit op sportpark Inschoten. Met ruim 900 leden en 54 teams in de competitie, beschikt zij over slechts één trainingsveld en vijf wedstrijdvelden. De norm(behoefte) op grond van deze aantallen ligt op minimaal twee trainingsvelden en feitelijk op zes wedstrijdvelden. Er is voor gekozen om het bestaande B-veld om te bouwen tot een kunstgrasveld. Kunstgras combineert een trainings- en wedstrijdveld. Bijkomend voordeel is de continue hoge gebruikskwaliteit. Door woningbouwplannen in het gebied Reehorsterweg , waarvan sportpark Oranje ook deel uitmaakt, verhuist voetbalvereninging FC Jeugd binnen enkele jaren ook naar het Peppelensteeggebied. Door de aanleg van het kunstgrasveld kan er bij de hiervoor benodigde uitbreiding van het sportpark worden volstaan met de aanleg van één (trainings)veld minder. Bovendien genereren beide voorzieningen een intensiever en efficiënter gebruik. Met de aanleg van kunstgras worden er nog enkele aanvullende voorzieningen op met name sportpark De Peppelensteeg uitgevoerd. De kosten voor beide projecten, inclusief de aanvullende voorzieningen, zijn begroot op EUR 695.000,=.

---