TenneT


TenneT gaat rol spelen in veiling productiecapaciteit NUON

(18-05-2004)

De NMa heeft in december 2003 de acquisitie van productiebedrijf Reliant door NUON goedgekeurd, op voorwaarde dat 900 MW aan de markt wordt geveild. Voor de uitvoering daarvan heeft NUON een auction georganiseerd, (www.powerauction.nuon.com). NUON mag geen van de veilingactiviteiten zelf uitvoeren en daarom is er een drietal functies - nl. auctioning 90x10 MW voor x-aantal jaar, monitoring trusty (overall toezichthouder) en nomineren/aggregeren - gecreëerd, die door verschillende, van NUON onafhankelijke partijen, moeten worden ingevuld.

NUON heeft TenneT gevraagd de rol van nominator/aggregator te vervullen. Partijen die elektriciteit op de veiling gekocht hebben gaan dagelijks voor de dag van morgen (day ahead) nomineren. De nominaties worden opgeteld en vervolgens wordt door TenneT aan NUON een geanonimiseerd programma op uurbasis verstrekt. Ook de financiële afhandeling geschiedt anoniem.

NUON wilde de nominatie en aggregatie, vanwege de gewenste anonimiteit, uitbesteden aan een volstrekt onpartijdige en onafhankelijke partij. Mede omdat de systematiek van nomineren sterke raakvlakken heeft met Programmaverantwoordelijkheid en de systeemdiensten (e-programma's), heeft NUON TenneT hiervoor benaderd. TenneT kan dit op een neutrale, efficiënte manier uitvoeren en de activiteit past goed bij de taak van market facilitator.

De Monitoring Trustee van de NMa, Deloitte Accountants, geeft naar verwachting binnen enkele weken haar goedkeuring voor deze aanbesteding. Over de invulling van de activiteiten vindt nog overleg plaats.