Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

18-05-2004

Ontslagen Philips Stadskanaal moeten zijn gecompenseerd

Met het neerleggen van alle werkzaamheden viert het personeel van Philips Stadskanaal vanmiddag om vier uur het grimmige feit dat de Philips-directie heeft besloten de vestiging in Oost-Groningen te sluiten. Daarmee vervalt tussen nu en eind 2005 de werkgelegenheid voor 250 ftes. Vakgroepbestuurder Piet Fortuin van CNV Metaal en elektro spreekt de werknemers vanmiddag toe om vier uur.

Eind vorig jaar waren er nog plannen om de Philips-fabriek in Stadskanaal te verkopen aan een investeringsmaatschappij. Die deal ketste op het laatste moment af.
Piet Fortuin: Philips zegt ons dat ze alles hebben geprobeerd om de werkgelegenheid te redden, maar nu niet anders te kunnen doen dan alles over te brengen naar China. Dat is natuurlijk hun beslissing, daar ga ik niet over. Wel kan ik ze vertellen dat het een dure verhuizing zal worden. Hier wordt getornd aan de werkgelegenheid van bijna driehonderd mensen. Die komen nu op straat te staan. Daar zal Philips iets tegenover moeten stellen. In geld én in moeite, om ze te bemiddelen naar elders.

Philips begon in de vijftiger/zestiger jaren in Stadskanaal met een beeldbuizenfabriek. In de jaren zeventig werd de productie omgegooid naar semiconductors, transistoren. Dit wordt nu in twee stappen overgeheveld naar China. Het personeel wordt dinsdagmiddag ingelicht.