Gemeente Amsterdam

Amsterdamse `Plantage aan het Water' introduceert architectuurwandeling
Verrassende ontdekkingsreis: oud en nieuw
18 mei 2004 - `Plantage aan het Water'
De bijzondere Plantagebuurt in Amsterdam herbergt bekende cultuurattracties als Artis, Hortus Botanicus, het Scheepvaartmuseum en NEMO. Maar het woongebied telt ook talrijke opzienbarende architectonische bezienswaardigheden, van historische panden uit de 17e eeuw tot spectaculaire gebouwen van hedendaagse architecten.

De vaak onorthodoxe creaties zorgen voor een verrassend effect en dragen zelfs bij aan de verfraaiing van de Plantagebuurt. De buurt biedt naast tuinen, parken en bouwwerken van De Greef, Salm en Berlage ook renovatie en nieuwbouw van onder andere Aldo van Eyck, André van Stigt, Frits van Dongen, Liesbeth van der Pol, Koen van Velsen en Claus en Kaan. Vandaar dat de projectgroep `Plantage aan het Water', als start van verschillende activiteiten in het zomerseizoen 2004, unieke architectuurexcursies organiseert. Dit gebeurt in het kader van de toeristische themajaren `Architectuur + Design 2004' en `Amsterdam, stad aan het water'. Vrijdag verrichtte wethouder Huffnagel van Financiën en Economische Zaken gemeente Amsterdam de officiële introductie van de excursies. In ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam nam hij de eerste wandelkaart in ontvangst.

`Plantage aan het Water'

`Plantage aan het Water' is een samenwerkingsverband van dertien culturele instellingen in en rond de Amsterdamse Plantage, een gebied dat onderdeel uitmaakt van de oostelijke binnenstad. De buurt, waarvan de oorsprong in 1662 ligt, kenmerkt zich door groen, ruimte, rust en water. Samen met de gemeente wil het samenwerkingsverband de vierhoek op de kaart zetten als nieuw toeristisch kwartier. "Amsterdam heeft meer te bieden dan de prachtige grachtengordel en het Museumplein en daarom is het belangrijk dat de gemeente Amsterdam het initiatief `Plantage aan het Water' ondersteunt", aldus Huffnagel.

Architectuurexcursie

Vanaf zondag 2 mei a.s. kan iedereen, onder begeleiding, kennismaken met de prachtige architectuur die de Plantagebuurt te bieden heeft. De architectuurexcursies worden verzorgd door bureau Bakker & Bakker dat gespecialiseerd is in architectonische en stedenbouwkundige rondleidingen in binnen- en buitenland. "Ik verheug mij er heel erg op om belangstellenden rond te mogen leiden in deze deftige 19e eeuwse woonbuurt met haar prachtige hedendaagse architectonische toevoegingen", meldt de enthousiaste Gemma Bakker. Bij de deelnemende instellingen zal een gratis wandelkaart beschikbaar zijn, zodat ook op eigen gelegenheid de Plantagebuurt kan worden verkend.

Deelnemen

Iedereen, zowel jong als oud, kan deelnemen aan de architectuurexcursies. De af te leggen route is rolstoel- en buggyvriendelijk. Van mei tot oktober, op iedere eerste zondag van de maand, van 11.30 uur tot 13.30 uur vindt de excursie gegarandeerd plaats. Ook Engelstalige rondleidingen zijn mogelijk. De architectuurwandeling begint aan het Oosterdok vlakbij het Station Amsterdam Centraal, waarvandaan al NEMO, de Vereniging Museumhaven en het Nederlands Scheepvaartmuseum te zien zijn. De tocht leidt bovendien langs diverse andere boeiende musea en markante plaatsen in de Plantagebuurt. De kosten voor de architectuurexcursie bedragen slechts EUR 5,- per persoon. Aanmelden kan op doordeweekse dagen via:
* Telefoonnummer: 020 - 683 63 59

* Faxnummer: 084 - 222 68 73

* E-mail: gem.bakker@planet.nl

* Internet: www.bakkerenbakker.info

`Plantage aan het Water' is een samenwerkingsverband van dertien culturele instellingen in de Amsterdamse Plantagebuurt. Doel is de marktpositie van de Plantage te verbeteren en een stijging in het toeristisch bezoek te bewerkstelligen. De gewenste groei is goed voor de instellingen maar ook voor de buurt als geheel. `Plantage aan het Water' richt zich vooral op de binnenlandse dagtoerist. Een hogere bekendheid van de Plantage draagt bij aan een betere spreiding van toeristenstromen in Amsterdam als geheel en moet zorgen voor ontlasting van te druk ervaren gebieden.

© Gemeente Amsterdam