GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 18 mei 2004 16:12
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Amsterdamse afgestudeerden moeten volledige uitkering krijgen

(18 mei 2004)

GroenLinks wil dat het kabinet de gemeente Amsterdam corrigeert; het onzalige plan om pas-afgestudeerden geen volledige bijstandsuitkering te geven, moet van tafel. Wethouder Aboutaleb overtreedt met dit plan de wettelijke normen van de Wet werk en bijstand en leidt tot rechtsongelijkheid. Bovendien zullen pas-afgestudeerden die nog geen baan hebben, wegzakken in armoede. Dat is onwettig en onwenselijk.

Ineke van Gent en Kees Vendrik hebben de volgende vragen gesteld:

Vragen van de leden Vendrik en Van Gent (beiden GroenLinks) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mw. A. Nijs, ingediend op 18 mei 2004, over de verlaging van de bijstandsuitkering van afgestudeerde Amsterdammers.


1. Heeft u kennis genomen van de voornemens van de Amsterdamse wethouder Aboutaleb om pas-afgestudeerde inwoners van Amsterdam een volledige bijstandsuitkering te ontzeggen?


2. Wat is uw oordeel over dit voorstel om pas-afgestudeerden minder bijstand uit te keren dan de wettelijke normbedragen?


3. Bent u met GroenLinks van mening dat dit voorstel in strijd is met de Wet werk en bijstand, welke stelt dat een bijstandsuitkering enkel bij wijze van sanctie kan worden verlaagd? Zo nee, waarom niet?


4. Wat vindt u ervan dat een deel van de bijstandsgerechtigden in de gemeente Amsterdam door de bodem van het sociaal minimum dreigt te gaan zakken? Kunt u verklaren waarom een pas-afgestudeerde Amsterdammer met minder dan het absolute minimum zal moeten rondkomen?


5. Bent u het eens met de stelling dat, door het korten van de eventuele bijstandsuitkering van pas-afgestuurden, er een onacceptabele rechtsongelijkheid ontstaat tussen groepen bijstandsgerechtigden?


6. Bent u bereid het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam te wijzen op de bepalingen in de Wet werk en bijstand, en B&W te verbieden om over te gaan tot een verlaging van de bijstandsuitkering? Zo nee, waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -