Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Duurzaam innoveren in metaalsector is winstgevend

Door bij het ontwerpen van producten al rekening te houden met milieuaspecten kan veel winst worden geboekt. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat het mogelijk is om de milieudruk vaak met 30 tot 50 procent te verlagen waarbij ook de kostprijs met 10 tot 20 procent wordt verlaagd. De brancheorganisatie FME-CWM en de provincie Noord-Brabant willen de metalektro-bedrijven bewust maken van deze mogelijkheden. De provincie stelt hiervoor een bedrag van ongeveer 60.000 euro beschikbaar.

De focus lag jarenlang op milieudrukverlaging in het productieproces, zonder dat er veel aandacht was voor de milieudruk van het product zelf. Dit verandert snel. Enerzijds doordat het bedrijfseconomisch aantrekkelijk is om het milieuaspect bij het ontwerpen van producten te betrekken. Anderzijds groeit het besef dat de milieubelasting van producten lager kan.

Rekening houden met milieuaspecten bij het ontwerpen van producten wordt ook wel ecodesign genoemd. Alle mogelijke milieueffecten van het product, van het winnen van de grondstoffen, via de productie tot en met de afdankfase worden meegenomen. Innovaties zijn het toepassen van nieuwe grondstoffen, lichtere producten met minder energiekosten en/of bij het ontwerp rekening houden met de mogelijkheden voor recycling van het product.

De Provincie Noord-Brabant ondersteunt dit project financieel. Met het ondersteunen van proefprojecten en het communiceren van goede resultaten wil de provincie ondernemers stimuleren duurzame innovaties te ontwikkelen.