FNV

Spanning rond voorjaarsoverleg loopt op

Het traditionele voorjaarsoverleg staat dit jaar helemaal in het teken van prepensioen en levensloop. Voordat het overleg vanavond begint, is er mogelijk vanmiddag nog overleg van de sociale partners met de ministers De Geus en Zalm.

Eerder overleg met minister-president Balkenende leverde niets op, zo meldt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in zijn weblog.

Heet hangijzer zijn de regelingen rond vut en prepensioen, waardoor werknemers kunnen sparen om voor hun 65e te stoppen met werken. Het kabinet wilde eigenlijk alle belastingvoordelen hierbij afschaffen. Daarmee zou eerder stoppen voor de meeste mensen onbereikbaar worden.

Tijdens het najaarsoverleg is vorig jaar november afgesproken dat de lonen in 2004 niet structureel zouden stijgen. In 2005 zal de structurele loonsverhoging 'de nullijn naderen'. Dit op voorwaarde dat met het kabinet overeenstemming komt over een regeling waardoor werknemers fatsoenlijk vroeger met vut of prepensioen kunnen gaan. "Anders zullen we alsnog een gewone looneis formuleren", zo zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal destijds na afloop van het overleg.

Zes maanden onderhandelen heeft echter nog geen akkoord opgeleverd. Er ligt een voorstel van de vakcentrales FNV, CNV en MHP, het midden- en kleinbedrijf (MKB) en de landbouw (LTO) minus VNO, het voorstel van de 5.

Op dit moment is het nog fiscaal aantrekkelijk om met circa 60 jaar met werken te stoppen. Het kabinet wil dit optrekken naar 63,5 jaar om zo de gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan. Werknemers kunnen kunnen individueel sparen om nog eens twee jaar eerder te stoppen. Kritiek van de bonden is dat dit ingewikkeld is en zoveel kost, dat alleen beter betaalden hier iets aan hebben. VNO-NCW heeft een tussenoplossing bedacht van 62,5 jaar.

Het voorstel van de 5 (inclusief FNV) behelst een vervroegd pensioen met 62 jaar. Er zit een regeling in voor levensloop, waarin gespaard kan worden voor bijna anderhalf jaar verlof. Dit kan ook worden opgenomen voorafgaand aan het prepensioen, zodat werknemers tussen 60 en 61 met prepensioen kunnen.

In sectoren kunnen sociale partners de 2 regelingen aan elkaar koppelen, zodat het prepensioen ook als verlof kan worden opgenomen. De FNV wilde eigenlijk altijd een integrale regeling, waarin mensen zelf kunnen kiezen of ze sparen voor prepensioen of juist levensloop.

Het voorjaarsoverleg begint vanavond om 20.00 uur en wordt gehouden in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.

18 mei 2004