GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 18 mei 2004 16:33
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil snel duidelijkheid over Nederlandse troepen in Irak

(18 mei 2004)

Half juli verloopt het mandaat van de Nederlandse militairen in Irak. GroenLinks wil zo snel mogelijk een besluit over de eventuele verlenging. Farah Karimi heeft daarom een brief van minister Bot gevraagd.

Minister Kamp heeft in de Kamer gezegd dat 'naarmate die datum nadert, het moeilijker wordt om plotsklaps weg te gaan en de boel de boel te laten.... Besluiten wij op het allerlaatste moment, dan is het heel moeilijk om het anders te regelen.'

Hoe later het besluit valt, hoe meer we in een fuik zwemmen. Dan is er nog maar 1 mogelijkheid. Terugtrekking van Nederlandse troepen wordt onmogelijk. Er kunnen dan geen andere landen meer gevonden worden die de rol van Nederland kunnen of willen overnemen. Dat zal de redenering van de regering zijn.

De Kamer mag niet voor voldongen feiten worden geplaatst. Daarom moet de regering tijdig met een besluit naar de Kamer komen. Zeker wanneer het gaat over zaken van leven en dood en wanneer er grote verdeeldheid is in de Kamer, mag de regering dit niet op eigen houtje proberen te regelen. Voor GroenLinks is een leidende rol voor de VN een absolute voorwaarde. Nederland moet geen onderdeel willen zijn van de Amerikaanse bezettingsmacht.

Farah Karimi


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -