Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

RIVM vindt nieuwe illegale groeibevorderaar voor vee 18 mei 2004

Het RIVM heeft in een illegaal veterinair preparaat Glyburide aangetroffen. Deze stof beïnvloedt mogelijk de hormoonhuishouding van vee. Behalve Glyburide zat in dit preparaat voor de zwarte markt ook het pro-hormoon androsteendion, de voorloper van het anabole steroïd testosteron. De wetenschappelijke achtergronden van deze bevindingen presenteerde het RIVM tijdens de vijfde EuroResidue Conference in Noordwijkerhout.

Glyburide is een stof die is ontwikkeld om bij diabetici de productie van het stofwisselingshormoon insuline door de alvleesklier te stimuleren. Het aantreffen van een dergelijke stof in een illegaal veterinair hormoonpreparaat, wijst voor het eerst op toepassingen bij de vleesproductie via een geheel nieuw indirect hormonaal werkingsmechanisme. Glyburide is namelijk zelf geen hormoon, maar zet aan tot de aanmaak daarvan. Het is daarom niet uit te sluiten dat het hier gaat om de toepassing van een nieuw type spiergroeibevorderend preparaat. Vooral ook omdat bekend is dat Glyburide in de krachtsport soms voor dit doel wordt gebruikt.

In de huidige opsporings- en keuringsprogrammas ontsnapt de stof of zijn stofwisselingsproducten (metabolieten) volledig aan de aandacht. Nader onderzoek moet nog uitwijzen of deze cocktail daadwerkelijk in de veehouderij wordt gebruikt en zo ja op welke schaal. Voor dit doel ontwikkelde het RIVM in de afgelopen maanden testmethoden en deed het instituut onderzoek naar de verandering van Glyburide tijdens de stofwisseling van kalveren.

Gezien de mogelijk zwaarwegende consequenties heeft het RIVM reeds in een vroeg stadium de Europese Commissie en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de hoogte gesteld van zijn bevindingen. Het RIVM voerde het onderzoek uit als het Communautair Referentielaboratorium (CRL) voor onderzoek in de Europese Unie naar residuen van illegale hormonale groeibevorderaars bij de vleesproductie.

De EuroResidue Conference werd georganiseerd door het RIVM en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met diverse andere Nederlandse onderzoeksinstituten. Er namen 350 wetenschappers uit 40 landen aan deel. Diverse collega-onderzoekers uit de EU werden bereid gevonden op basis van de door het RIVM beschikbaar gestelde gedetailleerde analytische informatie en materialen, nader onderzoek te doen naar het voorkomen van Glyburide bij de vleesproductie.

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 Home Agenda Contact